Pieczone ziemniaki są cenione za swoją prostotę, intensywny smak, chrupiącą skórkę i zdolność do przyjmowania różnorodnych przypraw. To danie, które sprawdza się doskonale zarówno jako dodatek, jak i samodzielna przekąska. Jak przygotować szybki i smaczny dodatek do obiadu? Warto postawić na klasykę.
Najlepsze pieczone ziemniaki to te z chrupiącą skórką i delikatnym, miękkim środkiem. Dodatek przypraw jest świetnym uzupełnieniem tej przekąski, a te można przecież dobrać wedle uznania. Najpopularniejszym wyborem są jednak zioła, które doskonale się z nią komponują.
Przygotowanie pieczonych ziemniaków najlepiej rozpocząć na etapie... kupna warzyw. Najlepsza przekąska wychodzi bowiem z ziemniaków o wysokiej zawartości skrobi i niskiej wilgotności. Ważne także, aby ziemniaki były równej wielkości. Dzięki temu równomiernie się upieką.
Umyj ziemniaki pod bieżącą wodą i dokładnie osusz. Nie obieraj skórki, ponieważ ona przyczyni się do chrupkości. Jeśli ziemniaki są duże, możesz je pokroić na kawałki o wielkości około 2,5 cm. W misce wymieszaj oliwę z oliwek oraz ulubione przyprawy. Dodaj pokrojone ziemniaki do miski i dokładnie wymieszaj, tak, aby były równomiernie pokryte przyprawami.
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Ułóż ziemniaki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, starając się, aby były w jednej warstwie. Piecz ziemniaki przez około 20 minut. Po tym czasie wyciągnij warzywa z piekarnika i delikatnie przewróć je, aby równomiernie się upiekły. Włóż z powrotem do piekarnika i piecz przez kolejne 15-20 minut lub do momentu, gdy ziemniaki staną się chrupiące na zewnątrz.
Pieczone ziemniaki można podawać solo, lub jako dodatek do obiadu. Świetnie smakują także w towarzystwie sosów.