• Link został skopiowany

Chrupiąca skórka to dopiero początek. Weź ziemniaki i podaj w ten sposób. To smaczna alternatywa dla frytek

Pieczone ziemniaki to jedna z uwielbianych przekąsek. Nic dziwnego, są nie tylko proste do przygotowania, ale i niezwykle smaczne. Są też bardzo uniwersalne - w zależności od preferencji można podawać je jako główne danie, jak i nieco zdrowszą alternatywę dla frytek. Jak je przygotować?
Pieczone ziemniaki
Fot. Shutterstock, Tatiana Volgutova

Pieczone ziemniaki są cenione za swoją prostotę, intensywny smak, chrupiącą skórkę i zdolność do przyjmowania różnorodnych przypraw. To danie, które sprawdza się doskonale zarówno jako dodatek, jak i samodzielna przekąska. Jak przygotować szybki i smaczny dodatek do obiadu? Warto postawić na klasykę.

Zobacz wideo Pieczone ziemniaczki z sosem czosnkowym i warzywami

Pieczone ziemniaki z chrupiącą skórką. Zasmakują każdemu

Najlepsze pieczone ziemniaki to te z chrupiącą skórką i delikatnym, miękkim środkiem. Dodatek przypraw jest świetnym uzupełnieniem tej przekąski, a te można przecież dobrać wedle uznania. Najpopularniejszym wyborem są jednak zioła, które doskonale się z nią komponują.

  • 1 kg ziemniaków,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku,
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu.

Smaczna alternatywa dla frytek. Przepis na pieczone ziemniaki

Przygotowanie pieczonych ziemniaków najlepiej rozpocząć na etapie... kupna warzyw. Najlepsza przekąska wychodzi bowiem z ziemniaków o wysokiej zawartości skrobi i niskiej wilgotności. Ważne także, aby ziemniaki były równej wielkości. Dzięki temu równomiernie się upieką. 

Umyj ziemniaki pod bieżącą wodą i dokładnie osusz. Nie obieraj skórki, ponieważ ona przyczyni się do chrupkości. Jeśli ziemniaki są duże, możesz je pokroić na kawałki o wielkości około 2,5 cm. W misce wymieszaj oliwę z oliwek oraz ulubione przyprawy. Dodaj pokrojone ziemniaki do miski i dokładnie wymieszaj, tak, aby były równomiernie pokryte przyprawami.

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Ułóż ziemniaki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, starając się, aby były w jednej warstwie. Piecz ziemniaki przez około 20 minut. Po tym czasie wyciągnij warzywa z piekarnika i delikatnie przewróć je, aby równomiernie się upiekły. Włóż z powrotem do piekarnika i piecz przez kolejne 15-20 minut lub do momentu, gdy ziemniaki staną się chrupiące na zewnątrz.

Pieczone ziemniaki można podawać solo, lub jako dodatek do obiadu. Świetnie smakują także w towarzystwie sosów.

Więcej o: