Sos winegret - przepis. Wiele osób dodaje pewien składnik - to niemal zbrodnia

Sos winegret to najlepszy dodatek do sałatek, jeśli mamy ochotę na coś pysznego i lekkiego. Przepis na sos winegret jest bardzo prosty i szybki, jednak nie każdy wykonuje go według oryginalnej receptury. Jeden składnik powinien być zabroniony.

Sos winegret to najpopularniejszy sos do sałatek i innych dań, który idealnie łączy składniki. Sos winegret można kupić w każdym sklepie, można kupić go także w formie instant, jednak umówmy się - to co, domowe, zawsze jest lepsze. Domowy sos winegret to zaledwie chwila roboty, jednak jeśli chcesz przygotować go według oryginalnej receptury, zapomnij o miodzie. Ten dodatek jest całkowicie zbędny i wcale nie poprawia smaku sosu, który powinien być kwaśny. 

Zobacz wideo

Domowy sos winegret - przepis

Składniki:

  • 10 łyżek oliwy 
  • 4 łyżki soku z cytryny 
  • szczypta soli i pieprzu
  • łyżeczka musztardy

Sposób wykonania:

Przygotuj miseczkę lub szklankę. Wlej do niej oliwę i sok z cytryny. Dodaj musztardę oraz przyprawy i wymieszaj. Przechowuj w lodówce. Żeby troszeczkę podkręcić smak sosu, możesz dodać drobno roztarty ząbek czosnku. Smak możesz wzbogacić także odrobiną cukru i przyprawami. Świetnie sprawdzą się zioła prowansalskie, oregano lub rozmaryn. 

Sos winegret świetnie pasuje nie tylko do sałatek, lecz także do wędlin, jajek na twardo i kanapek. Już niewielka ilość sosu winegret świetnie podkreśli smak ulubionych potraw. Szczególnie smaczne są kanapki z wędzonym łososiem, ogórkiem i odrobina sosu winegret. Jeśli masz dość sałatek i kanapek z majonezem, sos winegret świetnie się sprawdzi - podkreśli smak ulubionych smakołyków i doda im charakteru. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.