Dodaj do niej czerstwy chleb, a zyska na smaku. O tej zupie będzie mówić cała twoja rodzina

Zagraniczne pomysły na obiad coraz częściej wykorzystywane są w naszej kuchni. Nie boimy się ich wykorzystywać i chętniej podajemy takie specjały swoim bliskim. Ta zupa pochodzi z zachodu i rozgrzewa bardziej niż znany nam rosół. Dodaj do niej czerstwy chleb, a będzie smaczniejsza.

Zupa cebulowa z domowymi grzankami to klasyk pochodzący z kuchni francuskiej. Dodatkowo jest daniem o długiej historii, która sięga wieków. Jej początki można odnaleźć w różnych kuchniach europejskich, ale to Francji przypisuje się jej rozpowszechnienie. Przepis na klasyczną francuską zupę, znaną jako "soupe à l'oignon", pojawił się po raz pierwszy w XVIII wieku i od tego czasu zdobył ogromną popularność na całym świecie.

Zobacz wideo Klasyk - zupa ogórkowa

Zupa cebulowa ma bogaty skład, a także aromatyczny i głęboki smak. Połączenie cebuli z bulionem sprawia, że wywar potrafi rozgrzać nawet w największe mrozy. By potrawa była jeszcze smaczniejsza, polecamy dodać do niej grzanki domowej roboty. By je zrobić, możesz wykorzystać czerstwy chleb lub bułki.

Przepis na zupę cebulową

Składniki

  • 6 dużych cebul,
  • 3 łyżki masła,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 litr bulionu,
  • 150 ml białego wina,
  • łyżeczka cukru,
  • sól,
  • pieprz,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • kilka kromek bagietki lub chleba,
  • 2 ząbki czosnku,
  • masło do smarowania.

Sposób przygotowania

  1. W dużym garnku połącz masło i oliwę z oliwek, ustaw tłuszcz na średnim ogniu. Gdy będzie odpowiednio ciepły, wrzuć obrane i posiekane na drobno kawałki cebuli. Zmniejsz ogień i smaż całość przez około 30 minut, co jakiś czas mieszając. W tym czasie warzywo powinno się lekko podsmażyć i skarmelizować.
  2. Po tym czasie, gdy cebula jest już dobrze podsmażona, posyp je mąką. Mieszaj wszystko przez kilka minut, by mąka mogła się lekko zrumienić.
  3. Do składników wlej białe wino i gotuj je przez kilka minut, aż alkohol odparuje. Dzięki temu dodatkowi zupa zyska oryginalny smak.
  4. Następnie stopniowo wlewaj wołowy, cały czas mieszając. Gotuj zupę na małym ogniu przez kolejne 30 minut, aby składniki się połączyły. Po upływie tego czasu wsyp cukier, sól i pieprz.
  5. Teraz czas na przygotowanie bagietek. Piekarnik rozgrzej do 180°C.
  6. Chleb lub bułki pokrój na kromki i delikatnie podgrzej je w piekarniku przez kilka minut. Przez ten czas powinny stać się lekko chrupiące. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, połącz go z masłem. Taką mieszanką wysmaruj pieczywo i ponownie włóż je do gorącego urządzenia.
  7. Przygotowaną zupę cebulową posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj z ciepłymi grzankami.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.