-
Haps
-
Jak przygotować
- Połączenie papryki i sera rzuci cię na kolana. O tak wyjątkowych rogalikach nawet ci się nie śniło
Połączenie papryki i sera rzuci cię na kolana. O tak wyjątkowych rogalikach nawet ci się nie śniło
Przekąski na imprezę to nie tylko ślimaczki z ciasta francuskiego albo chipsy. Dziś mamy przepis na przekąskę, która wprawi w zdziwienie i zachwyt każdego, kto ich spróbuje. To rogaliki, ale nie takie zwykłe rogaliki - ich wnętrze bosko się ciągnie.
Internet to niezgłębiona skarbnica wyjątkowych przepisów, o których nawet byśmy nie pomyśleli. Tak jest właśnie w przypadku przepisu na te rogaliki. Nie ma w nich nic słodkiego, ale są tak pyszne, że zrobią furorę na każdej imprezie i spotkaniu z przyjaciółmi. W rolach głównych papryczka, ser oraz ciasto - wcale nie musisz go zagniatać. Wystarczy, że podłużne papryczki obficie nadziejesz serem i zawiniesz w gotowe ciasto - francuskie lub na pizzę i przed podaniem obficie posmarujesz masłem czosnkowym. Można oszaleć ze szczęścia. Gdy zobaczyłam ten przepis na Instagramie na profilu thenaughtyfork, mało nie obśliniłam ekranu.
Rogaliki z papryczek i sera - niesamowita przekąska na imprezę
Składniki:
- kilka papryczek jalapeno (lub innych małych, podłużnych papryczek)
- ser w kawałku (może być cheddar)
- gotowe ciasto na pizzę lub francuskie
- masło
- 2-3 ząbki czosnku
- szczypta soli
- suszone oregano lub bazylia
Pikantne rogaliki z papryki - sposób wykonania:
- Papryczki oczyść i przekrój wzdłuż na pół. Następnie za pomocą łyżeczki usuń pestki, by rogaliki nie były zbyt pikantne. Najlepiej róż to w rękawiczkach, żeby później niechcący nie zatrzeć sobie oczu.
- Ser pokrój w niewielkie słupki. Następnie włóż ciasno do wydrążonej połówki papryczki i przykryj ją drugą połówką.
- Ciasto na pizzę pokrój w podłużne, dość szerokie paski i szczelnie owiń nim papryczki nadziane serem. Następnie przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem.
- Papryczki owinięte ciastem połóż na blaszce i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z funkcją grzania góra-dół. Piecz rogaliki, aż będą apetycznie złote, a ciasto urośnie.
- Kiedy rogaliki się pieką, przygotuj masło czosnkowe. Włóż je do rondelka, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, szczyptę soli oraz zioła. Podgrzewaj, aż masło się rozpuści i chwilę trzymaj na ogniu, ale uważaj, by czosnek nie zaczął się smażyć.
- Gorące rogaliki posmaruj roztopionym masłem czosnkowym i od razu podawaj, by ser nie zdążył stężeć. Powinien bosko się ciągnąć, wówczas rogaliki smakują i prezentują się najlepiej.
Takie rogaliki z papryczek z całą pewnością będą pysznym elementem zaskoczenia na najbliższym spotkaniu ze znajomymi. Będą także świetną przekąską podczas wieczoru filmowego i sprawnym pocieszeniem po ciężkim dniu. Wystarczy zaledwie 20 minut.