Połączenie papryki i sera rzuci cię na kolana. O tak wyjątkowych rogalikach nawet ci się nie śniło

Przekąski na imprezę to nie tylko ślimaczki z ciasta francuskiego albo chipsy. Dziś mamy przepis na przekąskę, która wprawi w zdziwienie i zachwyt każdego, kto ich spróbuje. To rogaliki, ale nie takie zwykłe rogaliki - ich wnętrze bosko się ciągnie.

Internet to niezgłębiona skarbnica wyjątkowych przepisów, o których nawet byśmy nie pomyśleli. Tak jest właśnie w przypadku przepisu na te rogaliki. Nie ma w nich nic słodkiego, ale są tak pyszne, że zrobią furorę na każdej imprezie i spotkaniu z przyjaciółmi. W rolach głównych papryczka, ser oraz ciasto - wcale nie musisz go zagniatać. Wystarczy, że podłużne papryczki obficie nadziejesz serem i zawiniesz w gotowe ciasto - francuskie lub na pizzę i przed podaniem obficie posmarujesz masłem czosnkowym. Można oszaleć ze szczęścia. Gdy zobaczyłam ten przepis na Instagramie na profilu thenaughtyfork, mało nie obśliniłam ekranu. 

Zobacz wideo

Rogaliki z papryczek i sera - niesamowita przekąska na imprezę

Składniki:

  • kilka papryczek jalapeno (lub innych małych, podłużnych papryczek)
  • ser w kawałku (może być cheddar)
  • gotowe ciasto na pizzę lub francuskie
  • masło
  • 2-3 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • suszone oregano lub bazylia
 

Pikantne rogaliki z papryki - sposób wykonania:

  1. Papryczki oczyść i przekrój wzdłuż na pół. Następnie za pomocą łyżeczki usuń pestki, by rogaliki nie były zbyt pikantne. Najlepiej róż to w rękawiczkach, żeby później niechcący nie zatrzeć sobie oczu. 
  2. Ser pokrój w niewielkie słupki. Następnie włóż ciasno do wydrążonej połówki papryczki i przykryj ją drugą połówką. 
  3. Ciasto na pizzę pokrój w podłużne, dość szerokie paski i szczelnie owiń nim papryczki nadziane serem. Następnie przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. 
  4. Papryczki owinięte ciastem połóż na blaszce i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z funkcją grzania góra-dół. Piecz rogaliki, aż będą apetycznie złote, a ciasto urośnie. 
  5. Kiedy rogaliki się pieką, przygotuj masło czosnkowe. Włóż je do rondelka, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, szczyptę soli oraz zioła. Podgrzewaj, aż masło się rozpuści i chwilę trzymaj na ogniu, ale uważaj, by czosnek nie zaczął się smażyć. 
  6. Gorące rogaliki posmaruj roztopionym masłem czosnkowym i od razu podawaj, by ser nie zdążył stężeć. Powinien bosko się ciągnąć, wówczas rogaliki smakują i prezentują się najlepiej. 

Takie rogaliki z papryczek z całą pewnością będą pysznym elementem zaskoczenia na najbliższym spotkaniu ze znajomymi. Będą także świetną przekąską podczas wieczoru filmowego i sprawnym pocieszeniem po ciężkim dniu. Wystarczy zaledwie 20 minut.

Więcej o: