Ewa Wachowicz pokazała, jak zrobić zupę z Podkarpacia. Przyda się niedzielny rosół

Ewa Wachowicz lubi odtwarzać regionalne dania, o których sami byśmy nie pomyśleli. Taką potrawą jest ta zupa pochodząca z Podkarpacia. Tam jest rarytasem, a cała reszta Polski mogła o niej nie słyszeć. Nie uda się, jeśli nie masz tego napoju.

Serwatczanka pochodzi z Podkarpacia, a jak sama nazwa mówi, jej bazą jest serwatka. Jest to napój, który pozostaje po wyrobie sera, a który zazwyczaj wylewamy. Płyn ten jest zdrowy i warto wykorzystywać go w swoich daniach. Jest bogata w białko i witaminy, dodatkowo przyczynia się do szybszej regeneracji mięśni, dlatego wykorzystywana jest przez sportowców. Jej charakterystyczny smak warto wykorzystać w swojej kuchni.

Zobacz wideo Prosty żurek w chlebie. Kwaśny jak lubisz

Zupa serwatczanka porównywalna jest do żurku. Wykonuje się ją na bulionie, dlatego można wykorzystać do tego niedzielny rosół. Oprócz tych składników dodaje się do niej pietruszkę, marchew i kapustę. Do podania można również wrzucić kawałki ugotowanego jajka. Ewa Wachowicz pokazała przepis na ten obiad w swoim programie "Ewa Gotuje".

Przepis na serwatczankę Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 1 l serwatki,
  • 500 ml rosołu,
  • 500 ml śmietany do zup,
  • 2 marchewki,
  • korzeń pietruszki,
  • 4 ziemniaki,
  • kawałek kapust,
  • por,
  • łyżka masła klarowanego,
  • pęczek koperku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Masło umieść w garnku i je rozgrzej. Marchew i pietruszkę obierz ze skórki i podziel na słupki. Umieść je na tłuszczu i podsmażaj.
  2. Następnie obierz, przemyj i pokrój w kostkę ziemniaki. Je również dorzuć do warzyw i podsmażaj przez kilka minut.
  3. Kapustę również przemyj i drobno poszatkuj. Dorzuć ją do reszty składników i wymieszaj. Po chwili wrzuć pokrojonego w plastry pora. Zalej wszystko ciepłym rosołem. Przykryj i duś do miękkości.
  4. Po tym czasie dodaj serwatkę i zamieszaj. Teraz odlej chochlę wywaru i wymieszaj ją ze śmietaną. Taką mieszankę wlej do garnka i zagotuj. Pod koniec dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem wrzuć posiekany koperek i zamieszaj. Smacznego!
Więcej o: