Ewa Wachowicz lubi odtwarzać regionalne dania, o których sami byśmy nie pomyśleli. Taką potrawą jest ta zupa pochodząca z Podkarpacia. Tam jest rarytasem, a cała reszta Polski mogła o niej nie słyszeć. Nie uda się, jeśli nie masz tego napoju.
Serwatczanka pochodzi z Podkarpacia, a jak sama nazwa mówi, jej bazą jest serwatka. Jest to napój, który pozostaje po wyrobie sera, a który zazwyczaj wylewamy. Płyn ten jest zdrowy i warto wykorzystywać go w swoich daniach. Jest bogata w białko i witaminy, dodatkowo przyczynia się do szybszej regeneracji mięśni, dlatego wykorzystywana jest przez sportowców. Jej charakterystyczny smak warto wykorzystać w swojej kuchni.
REKLAMA
Zobacz wideo Prosty żurek w chlebie. Kwaśny jak lubisz
Zupa serwatczanka porównywalna jest do żurku. Wykonuje się ją na bulionie, dlatego można wykorzystać do tego niedzielny rosół. Oprócz tych składników dodaje się do niej pietruszkę, marchew i kapustę. Do podania można również wrzucić kawałki ugotowanego jajka. Ewa Wachowicz pokazała przepis na ten obiad w swoim programie "Ewa Gotuje".
Przepis na serwatczankę Ewy Wachowicz
Składniki:
1 l serwatki,
500 ml rosołu,
500 ml śmietany do zup,
2 marchewki,
korzeń pietruszki,
4 ziemniaki,
kawałek kapust,
por,
łyżka masła klarowanego,
pęczek koperku,
sól,
pieprz.
Sposób przygotowania:
Masło umieść w garnku i je rozgrzej. Marchew i pietruszkę obierz ze skórki i podziel na słupki. Umieść je na tłuszczu i podsmażaj.
Następnie obierz, przemyj i pokrój w kostkę ziemniaki. Je również dorzuć do warzyw i podsmażaj przez kilka minut.
Kapustę również przemyj i drobno poszatkuj. Dorzuć ją do reszty składników i wymieszaj. Po chwili wrzuć pokrojonego w plastry pora. Zalej wszystko ciepłym rosołem. Przykryj i duś do miękkości.
Po tym czasie dodaj serwatkę i zamieszaj. Teraz odlej chochlę wywaru i wymieszaj ją ze śmietaną. Taką mieszankę wlej do garnka i zagotuj. Pod koniec dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem wrzuć posiekany koperek i zamieszaj. Smacznego!