-
Haps
-
Jak przygotować
- Ewa Wachowicz pokazała, jak zrobić zupę z Podkarpacia. Przyda się niedzielny rosół
Ewa Wachowicz pokazała, jak zrobić zupę z Podkarpacia. Przyda się niedzielny rosół
Ewa Wachowicz lubi odtwarzać regionalne dania, o których sami byśmy nie pomyśleli. Taką potrawą jest ta zupa pochodząca z Podkarpacia. Tam jest rarytasem, a cała reszta Polski mogła o niej nie słyszeć. Nie uda się, jeśli nie masz tego napoju.
Serwatczanka pochodzi z Podkarpacia, a jak sama nazwa mówi, jej bazą jest serwatka. Jest to napój, który pozostaje po wyrobie sera, a który zazwyczaj wylewamy. Płyn ten jest zdrowy i warto wykorzystywać go w swoich daniach. Jest bogata w białko i witaminy, dodatkowo przyczynia się do szybszej regeneracji mięśni, dlatego wykorzystywana jest przez sportowców. Jej charakterystyczny smak warto wykorzystać w swojej kuchni.
Zobacz wideo Prosty żurek w chlebie. Kwaśny jak lubisz
Zupa serwatczanka porównywalna jest do żurku. Wykonuje się ją na bulionie, dlatego można wykorzystać do tego niedzielny rosół. Oprócz tych składników dodaje się do niej pietruszkę, marchew i kapustę. Do podania można również wrzucić kawałki ugotowanego jajka. Ewa Wachowicz pokazała przepis na ten obiad w swoim programie "Ewa Gotuje".
Przepis na serwatczankę Ewy Wachowicz
Składniki:
- 1 l serwatki,
- 500 ml rosołu,
- 500 ml śmietany do zup,
- 2 marchewki,
- korzeń pietruszki,
- 4 ziemniaki,
- kawałek kapust,
- por,
- łyżka masła klarowanego,
- pęczek koperku,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Masło umieść w garnku i je rozgrzej. Marchew i pietruszkę obierz ze skórki i podziel na słupki. Umieść je na tłuszczu i podsmażaj.
- Następnie obierz, przemyj i pokrój w kostkę ziemniaki. Je również dorzuć do warzyw i podsmażaj przez kilka minut.
- Kapustę również przemyj i drobno poszatkuj. Dorzuć ją do reszty składników i wymieszaj. Po chwili wrzuć pokrojonego w plastry pora. Zalej wszystko ciepłym rosołem. Przykryj i duś do miękkości.
- Po tym czasie dodaj serwatkę i zamieszaj. Teraz odlej chochlę wywaru i wymieszaj ją ze śmietaną. Taką mieszankę wlej do garnka i zagotuj. Pod koniec dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem wrzuć posiekany koperek i zamieszaj. Smacznego!