Czosnek jest jednym z najczęściej wykorzystywanych warzyw w naszej kuchni. Jego charakterystyczny smak sprawia, że jest idealnym dodatkiem do wielu potraw, sosów, marynat i oczywiście do przetworów. Jednak czasami czosnek zmienia kolor, staje się siny lub niebieski. Czy to niebezpieczne i czy możemy śmiało jeść przetwory, w których czosnek zrobił się siny?
Za zmianę barwy czosnku odpowiadają zawarte w nim enzymy. Jeśli używamy ząbków w całości, enzymy zostają w środku, jeśli zaś je kroimy lub czosnek jest uszkodzony, enzymy mogą się uwalniać. Jednak nie zawsze pokrojony czosnek zrobi się siny. Musi zostać spełniony jeden warunek - enzymy reagują z kwasem, więc reakcja zajedzie tylko wtedy, kiedy czosnek ma kontakt na przykład z octem lub cebulą.
Jeśli enzymy zawarte w czosnku zareagowały z kwasem i przez to nastąpiła zmiana barwy, pewnie myślisz, czy można spokojnie zjeść przetwory, w których taki czosnek się znajduje. Nie ma żadnych przeciwwskazań. Taki czosnek nie jest zepsuty, nie stał się także trujący ani toksyczny. Jedynie jego wygląd może budzić niepokój, jednak zjedzenie takiego czosnku nie powinno spowodować niepożądanych objawów. Co ciekawe, w niektórych krajach, na przykład w Chinach zielony czosnek jest bardzo popularny i celowo podgrzewa się go w niskiej temperaturze, by uzyskać siny kolor.