Ten przepis na naleśniki wbija w fotel. Są puszyste, ale główny składnik cię zaskoczy

Naleśniki to nasze ukochane danie. Jednak przepis na naleśniki nie jest jeden i taki sam - można z nim kombinować do woli. Dziś właśnie trochę pokombinujemy i pokażemy wam przepis na naleśniki, jakich świat nie widział. Przyda się obiadowy dodatek.

Przepis na naleśniki zna chyba każdy. Jednak te naleśniki, o których dziś wam opowiemy, nie mają z klasycznym przepisem wiele wspólnego, co nie zmienia faktu, że są pyszne. Wychodzą puszyste, delikatne i idealne do faszerowania dowolnym nadzieniem. Jaki jest ich sekret? To po prostu ugotowane ziemniaki - jeśli zostało ci trochę ziemniaków z obiadu, już wiesz, co z nimi zrobić. 

Zobacz wideo

Naleśniki z ziemniaków - lepsze, niż sobie wyobrażasz

Składniki:

  • 500 g ziemniaków z obiadu (rozgniecionych na puree),
  • 3 średnie jajka,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki roztopionego masła, 
  • 1 szklanka mleka,
  • pół szklanki wody gazowanej
  • sól i gałka muszkatołowa do smaku

Naleśniki z ziemniaków - sposób wykonania:

  1. Utłuczone ziemniaki możesz dodatkowo przepuścić przez praskę. Następnie dodaj do nich mąkę, jajka oraz mleko i wodę. Wymieszaj.
  2. Ciasto powinno być luźne, jeśli jest zbyt zwarte, dodaj mleko. Następnie dopraw solą, gałką i dodaj roztopione masło. Ponownie wymieszaj i odstaw na kilkanaście minut, by ciasto odpoczęło. 
  3. Patelnię lekko natłuść i porządnie rozgrzej. Następnie za pomocą chochelki nakładaj na rozgrzaną patelnię ciasto na naleśniki. 
  4. Smaż naleśniki na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu odłóż na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. 

Takie naleśniki możesz podawać z sosem pieczarkowym, jako dodatek do mięs lub grillowanych warzyw. Świetnie smakują także na słodko. Wówczas musisz dodać do nich cukier zamiast soli i podać z twarogiem lub domową konfiturą. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.