Przepis na tego kurczaka ma 60 lat i dalej zachwyca podniebienia. Sos jest najważniejszy

Kurczak to najczęściej serwowane mięso i podaje się go na wiele różnych sposobów. Ten jest znany w Stanach Zjednoczonych, a w Polsce wykonuje się go coraz częściej. Soczyste mięso i pikantny sos tworzy danie, które będziesz robić co kilka dni.

Buffalo Wings, znane również jako skrzydełka z kurczaka w stylu Buffalo, to przekąska kuchni amerykańskiej. Przepis na nie powstał w mieście Buffalo w stanie Nowy Jork w 1964 roku. Ich podstawowy skład to skrzydełka z kurczaka, najpierw marynowane, potem smażone lub pieczone, a na koniec polane ostrym sosem Buffalo. Przygotowanie polega na marynowaniu skrzydełek, zazwyczaj w mleku lub maślance, a następnie obtaczaniu w mące i przyprawach. Po smażeniu lub wypieczeniu, skrzydełka kąpie się w mieszance sosu Tabasco i octu.

Zobacz wideo Łupki-chrupki z dipem miodowo-musztardowym

Takie kurczaczki podaje się z marchewką i selerem naciowym, a także z sosem blue cheese lub ranch, by złagodzić pikantność. To klasyczna kombinacja smaków, która stworzyła kultową przekąskę w barach, pubach i na imprezach sportowych.

Przepis na buffalo wings

Składniki

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka,
  • 500 ml maślanki,
  • 150 g mąki pszennej,
  • łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • pół  łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • 100 g masła,
  • 100 ml sosu tabasco,
  • 2 łyżki octu jabłkowego.

Sposób przygotowania

  1. Skrzydełka umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Do większej miski wlej maślankę i umieść w niej kawałki mięsa. Odstaw je na bok na około 30 minut. Po tym czasie w drugiej misce wymieszaj mąkę, sól, pieprz i słodką paprykę.
  2. Do rondelka wrzuć masło i roztop je na średnim ogniu. Następnie wymieszaj je z sosem tabasco oraz octem.
  3. Marynowane w maślance skrzydełka umieść w mieszance mąki, a następnie ułóż je na blaszce wysmarowanej olejem.
  4. Piecz skrzydełka w rozgrzanym do 220°C piekarniku przez około 25-30 minut. Przez ten czas powinny stać się złociste i chrupiące, od czasu do czasu odwracaj je.
  5. Gdy skrzydełka są gotowe, wyjmij je z piekarnika i umieść w dużej misce.
  6. Polej mięso przygotowanym sosem Buffalo, delikatnie mieszając, aby pokryć je równomiernie. Podawaj na gorąco z ulubionymi warzywami dodatkami. Smacznego!
Więcej o: