Najlepszy przepis na obiad. Weź pieczarki, trochę mięsa, ser i paprykę. Każdy zje dwie dokładki

Pomysł na obiad to w naszych głowach zwykle mięsko, ziemniaczki i surówka. Oczywiście to zawsze dobry sposób na coś pysznego, ale mamy coś jeszcze lepszego. Lubisz pieczarki? Włóż do nich mięso, paprykę i trochę sera - takie smakołyki zasługują na złoty medal wśród pomysłów na obiad.

Co na obiad, jeśli przejadła nam się pomidorowa i schabowe? Nie trzeba długo myśleć - ten przepis na pieczarki zachwyci każdego. Nie, nie będziemy robić z nich sosu ani kłaść ich na zapiekance - napchamy je obficie farszem i zapieczmy. Taki obiad to majstersztyk i to do zrobienia w dwie chwile. 

Zobacz wideo

Przepis na obiad z pieczarkami - nie obejdzie się bez dokładki

Składniki:

  • 10 dużych pieczarek, najlepiej portobello,
  • 500 g mięsa mielonego,
  • 1 duża papryka,
  • 2 średnie cebule,
  • 150 g startego sera,
  • 2 ząbki czosnku,
  • posiekany koperek,
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka,
  • olej do smażenia.

Faszerowane pieczarki - sposób wykonania:

  1. Pieczarki oczyść i oderwij ogonki. Ogonki posiekaj w dość drobną kostkę. Możesz także zetrzeć je na tarce. 
  2. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Następnie zeszklij cebulę na niewielkiej ilości oleju. Kiedy się podsmaży, dodaj pieczarki i paprykę pokrojoną w drobną kostkę. 
  3. Kiedy całość się podsmaży, dodaj mięso mielone i przyprawy. Podsmażaj, aż mięso zmieni kolor. Pod koniec dołóż posiekany koperek. 
  4. Do środka pieczarek dodaj farsz i obsyp startym serem. Pieczarki możesz posmarować roztopionym masłem lub odrobiną oleju. Następnie połóż je na blaszce wyłożonej papierem lub w naczyniu żaroodpornym. 
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Piecz przez ok. 45 minut, aż pieczarki się zarumienią. Podawaj z ulubioną surówką i ryżem. Świetnie będą smakować także z pieczonymi ziemniakami.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.