Pomysł na obiad to w naszych głowach zwykle mięsko, ziemniaczki i surówka. Oczywiście to zawsze dobry sposób na coś pysznego, ale mamy coś jeszcze lepszego. Lubisz pieczarki? Włóż do nich mięso, paprykę i trochę sera - takie smakołyki zasługują na złoty medal wśród pomysłów na obiad.
Cristi Lucaci /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Co na obiad, jeśli przejadła nam się pomidorowa i schabowe? Nie trzeba długo myśleć - ten przepis na pieczarki zachwyci każdego. Nie, nie będziemy robić z nich sosu ani kłaść ich na zapiekance - napchamy je obficie farszem i zapieczmy. Taki obiad to majstersztyk i to do zrobienia w dwie chwile.
REKLAMA
Zobacz wideo
Przepis na obiad z pieczarkami - nie obejdzie się bez dokładki
Składniki:
10 dużych pieczarek, najlepiej portobello,
500 g mięsa mielonego,
1 duża papryka,
2 średnie cebule,
150 g startego sera,
2 ząbki czosnku,
posiekany koperek,
sól, pieprz, słodka i ostra papryka,
olej do smażenia.
Faszerowane pieczarki - sposób wykonania:
Pieczarki oczyść i oderwij ogonki. Ogonki posiekaj w dość drobną kostkę. Możesz także zetrzeć je na tarce.
Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Następnie zeszklij cebulę na niewielkiej ilości oleju. Kiedy się podsmaży, dodaj pieczarki i paprykę pokrojoną w drobną kostkę.
Kiedy całość się podsmaży, dodaj mięso mielone i przyprawy. Podsmażaj, aż mięso zmieni kolor. Pod koniec dołóż posiekany koperek.
Do środka pieczarek dodaj farsz i obsyp startym serem. Pieczarki możesz posmarować roztopionym masłem lub odrobiną oleju. Następnie połóż je na blaszce wyłożonej papierem lub w naczyniu żaroodpornym.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Piecz przez ok. 45 minut, aż pieczarki się zarumienią. Podawaj z ulubioną surówką i ryżem. Świetnie będą smakować także z pieczonymi ziemniakami.