Interesując się kuchnią Polski, można trafić na potrawy, które są godne zainteresowania. Niektóre z nich łączą w sobie oryginalne smaki z tymi, które znamy z dzieciństwa. Takim przykładem jest lubelska zupa, a dokładniej chłopska fajsławicka. Jak można przeczytać na gov.pl, pochodzi ona z gminy Fajsławice w województwie lubelskim. Znana jest tam od XIX wieku, a przyrządzona jest na bazie bardzo znanej zupy, jaką jest zacierka.
Zobacz wideo Zupa ogórkowa
Zacierka nie jest przeze mnie dobrze wspominana, domyślam się, że nie jestem w tym osamotniona. Gospodynie więc postanowiły dodać do niej nieco więcej smaku i wzbogaciły ją w dodatkowe składniki. Oprócz rwanych klusek i ziemniaków można w niej znaleźć słoninę lub boczek. Wszystko to doprawione jest sporą ilością przypraw.
Przepis na zupę chłopską fajsławicką
Składniki
- 3 l wody,
- pół kilo ziemniaków,
- 300 g słoniny,
- średnia cebula,
- 3 szklanki mąki,
- suszony majeranek,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Ziemniaki obierz, przemyj i pokrój w większą kostkę. Następnie umieść w garnku z wodą i ugotuj do miękkości.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj sól i wlej mąkę. Składniki dokładnie wyrabiaj do uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta. Gotową masę przenieś na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj je i podziel na mniejsze, rwane kluski.
- Przygotowane kluski wrzucaj do gotujących się ziemniaków.
- Słoninę pokrój w kostkę, podsmaż. Na tłuszcz wrzuć również obraną i drobno pokrojoną cebulę. Smaż do zarumienienia.
- Podsmażone produkty umieść w garnku z ziemniakami i kluskami. Gotuj całość przez kilka minut.
- Na koniec dopraw zupę solą, pieprzem i majerankiem.