Lubelska zupa na bazie zacierki. Jeśli o niej nie słyszałeś, koniecznie zrób ją dziś

Regionalne dania coraz bardziej zaczynają nas interesować, a co za tym idzie, częściej goszczą na stołach w całej Polsce. Aby poznać więcej nowych smaków, przedstawiamy zupę, która pochodzi z Lubelszczyzny. Jej skład jest tak prosty, a smak oryginalny i niespotykany.

Interesując się kuchnią Polski, można trafić na potrawy, które są godne zainteresowania. Niektóre z nich łączą w sobie oryginalne smaki z tymi, które znamy z dzieciństwa. Takim przykładem jest lubelska zupa, a dokładniej chłopska fajsławicka. Jak można przeczytać na gov.pl, pochodzi ona z gminy Fajsławice w województwie lubelskim. Znana jest tam od XIX wieku, a przyrządzona jest na bazie bardzo znanej zupy, jaką jest zacierka.

Zobacz wideo Zupa ogórkowa

Zacierka nie jest przeze mnie dobrze wspominana, domyślam się, że nie jestem w tym osamotniona. Gospodynie więc postanowiły dodać do niej nieco więcej smaku i wzbogaciły ją w dodatkowe składniki.  Oprócz rwanych klusek i ziemniaków można w niej znaleźć słoninę lub boczek. Wszystko to doprawione jest sporą ilością przypraw.

Przepis na zupę chłopską fajsławicką

Składniki

  • 3 l wody,
  • pół kilo ziemniaków,
  • 300 g słoniny,
  • średnia cebula,
  • 3 szklanki mąki,
  • suszony majeranek,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obierz, przemyj i pokrój w większą kostkę. Następnie umieść w garnku z wodą i ugotuj do miękkości.
  2. Do miski przesiej mąkę, dodaj sól i wlej mąkę. Składniki dokładnie wyrabiaj do uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta. Gotową masę przenieś na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj je i podziel na mniejsze, rwane kluski.
  3. Przygotowane kluski wrzucaj do gotujących się ziemniaków.
  4. Słoninę pokrój w kostkę, podsmaż. Na tłuszcz wrzuć również obraną i drobno pokrojoną cebulę. Smaż do zarumienienia.
  5. Podsmażone produkty umieść w garnku z ziemniakami i kluskami. Gotuj całość przez kilka minut.
  6. Na koniec dopraw zupę solą, pieprzem i majerankiem.
Więcej o: