Tę jajecznicę zrobisz w nietypowy sposób. Oprócz patelni potrzebny będzie piekarnik

To, w jaki sposób zaczniemy dzień, jest bardzo kluczowe. Jeśli zrobimy to odpowiednio dobrze, będziemy cieszyć się wspaniałym humorem. By poranek był udany, na pewno pomoże w tym pyszne śniadanie. Ta jajecznica jest obłędna, a to zasługa sposobu przygotowywania.

Jajecznica zapiekana z warzywami to sycąca propozycja śniadaniowa. Łączy ona zdrowe składniki z uwielbianymi jajkami. Do jej zrobienia możesz wykorzystać wszystkie warzywa, które najbardziej lubisz. W naszym przepisie znajdziesz cebulę, papryki i pomidora. W pierwszej kolejności podsmażasz warzywa, a później dodajesz roztrzepane jajka. Taką mieszankę wkładasz do piekarnika i zapiekasz na złoto wraz z żółtym serem.

Zobacz wideo Jajka w cieście francuskim

Jajecznica zapiekana z warzywami to idealne danie na śniadanie, brunch lub lekką kolację. Można dostosować jej składniki według własnych preferencji i sezonowości warzyw. Podawana z chrupiącym chlebem lub sałatką, tworzy idealny posiłek dla całej rodziny.

Przepis na zapiekaną jajecznicę z warzywami

Składniki

  • 6 jajek,
  • cebula,
  • papryka czerwona,
  • papryka żółta,
  • pomidor,
  • 100 g sera żółtego,
  • 2 łyżki masła,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Masło rozgrzej na patelni na średnim ogniu. Dodaj posiekaną w drobną kostkę cebulę i smaż, aż będzie miękka i szklista.
  2. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż warzywa przez kilka minut, aż staną się miękkie, ale nadal chrupiące. Dodaj pokrojonego pomidora i podsmażaj.
  3. Jajka wbij do miseczki, roztrzep i wlej na patelnię z warzywami. Dopraw całość solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj, by powstała konsystencja jajecznicy. Gdy jajka się zetną od dołu, zdejmij je z ognia i posyp startym żółtym serem.
  4. Przenieś patelnię do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekaj przez około 10-15 minut, aż jajka będą ścięte, a ser stopiony i lekko zrumieniony na wierzchu.
  5. Po tym czasie podawaj jajecznicę prosto z patelni, krojąc ją na porcje, lub przekładając na talerze. Serwuj ją z pieczywem i posypaną świeżymi ziołami.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.