Jajecznica zapiekana z warzywami to sycąca propozycja śniadaniowa. Łączy ona zdrowe składniki z uwielbianymi jajkami. Do jej zrobienia możesz wykorzystać wszystkie warzywa, które najbardziej lubisz. W naszym przepisie znajdziesz cebulę, papryki i pomidora. W pierwszej kolejności podsmażasz warzywa, a później dodajesz roztrzepane jajka. Taką mieszankę wkładasz do piekarnika i zapiekasz na złoto wraz z żółtym serem.
Zobacz wideo Jajka w cieście francuskim
Jajecznica zapiekana z warzywami to idealne danie na śniadanie, brunch lub lekką kolację. Można dostosować jej składniki według własnych preferencji i sezonowości warzyw. Podawana z chrupiącym chlebem lub sałatką, tworzy idealny posiłek dla całej rodziny.
Przepis na zapiekaną jajecznicę z warzywami
Składniki
- 6 jajek,
- cebula,
- papryka czerwona,
- papryka żółta,
- pomidor,
- 100 g sera żółtego,
- 2 łyżki masła,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Masło rozgrzej na patelni na średnim ogniu. Dodaj posiekaną w drobną kostkę cebulę i smaż, aż będzie miękka i szklista.
- Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż warzywa przez kilka minut, aż staną się miękkie, ale nadal chrupiące. Dodaj pokrojonego pomidora i podsmażaj.
- Jajka wbij do miseczki, roztrzep i wlej na patelnię z warzywami. Dopraw całość solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj, by powstała konsystencja jajecznicy. Gdy jajka się zetną od dołu, zdejmij je z ognia i posyp startym żółtym serem.
- Przenieś patelnię do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekaj przez około 10-15 minut, aż jajka będą ścięte, a ser stopiony i lekko zrumieniony na wierzchu.
- Po tym czasie podawaj jajecznicę prosto z patelni, krojąc ją na porcje, lub przekładając na talerze. Serwuj ją z pieczywem i posypaną świeżymi ziołami.