Strzelczyk zdradził, co zrobić, by oponki nie nasiąkały tłuszczem. "Są chrupiące i delikatne"

Szał tłustego czwartku opanował już wszystkie domy. Teraz każdy pragnie zrobić najlepsze słodkości, by poczęstować nimi rodzinę. Tomasz Strzelczyk wyjaśnił, co zrobić, by oponki wychodziły zawsze puszyste i pyszne. To samo możesz zrobić z pączkami.

Nie da się zaprzeczyć, że Polacy uwielbiają tłusty czwartek. To święto jest powodem naszej radości i uśmiechu. Objadamy się wtedy słodkościami, a w naszych domach czuć aromatyczne zapachy smażonych oponek, faworków i pączków.

Zobacz wideo Pączki hiszpańskie - słodkie, wilgotne i mięciutkie

Tomasz Strzelczyk również zabrał się za ich robienie. Zdradził także, co robi, by smażone przysmaki nie piły za dużo tłuszczu. Przed ustawieniem oleju na ogień wlewa do niego kieliszek mocnego alkoholu. To właśnie ta mieszanka ma sprawić, że po wyciągnięciu będą odpowiednio chrupiące. Sam kucharz po ich wysmażeniu powiedział:

Chrupiące z wierzchu i delikatne w środku. Chrupiące i pyszne.

Przepis na oponki Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 500 g twarogu półtłustego,
  • 4 żółtka,
  • 200 ml śmietany 18 proc.,
  • 15 g cukru waniliowego,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 łyżeczki octu 10 proc.,
  • 80 g cukru.
  • 1 l oleju,
  • kieliszek mocnego alkoholu.

Sposób przygotowania:

  1. Do większej miski przesiej mąkę pszenną, dodaj twaróg, żółtka, śmietanę, sodę i ocet. Na sam koniec wsyp cukier i cukier waniliowy. Tak przygotowane składniki dokładnie wyrabiaj za pomocą dłoni.
  2. Po wstępnym wyrobieniu przełóż masę na stolnicę, która jest wysypana mąką. Wyrób je na gładką i elastyczną masę. Pamiętaj jednak, by nie robić tego za mocno.
  3. Gdy masa ma odpowiednią konsystencję i wygląd, czas na rozwałkowanie jej na placek. Powinien on mieć około 1,5 cm grubości.
  4. Z gotowego placka wykrój okręgi za pomocą szklanki. W każdym z nich wykrój mniejszy otwór, możesz to zrobić za pomocą kieliszka lub zakrętki od butelki. Czynność powtórz do całkowitego wykorzystania ciasta.
  5. Do garnka wlej olej, a także mocny alkohol. Naczynie umieść na palniku i podgrzej. Gdy tłuszcz będzie odpowiednio gorący, wrzucaj do niego partiami gotowe oponki.
  6. Smaż je z każdej strony na złoty kolor. Następnie umieść je na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.
  7. Chłodne oponki posyp cukrem pudrem lub polej domowym lukrem. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.