Najlepszy sos do spaghetti. Włosi zejdą na zawał, jak zobaczą, na co zamieniam mięso mielone

Sos bolognese to najpopularniejszy sos do makaronu na świecie. Nie ma w tym nic dziwnego - jest pyszny i aromatyczny. Ja jednak sos do spaghetti robię nieco inaczej. Nie używam mielonego mięsa - stawiam na typowo polski składnik. Pycha to mało powiedziane.

Jak zrobić sos do makaronu, który będzie miał "to coś"? Ja nie używam mięsa mielonego, stawiam na coś innego. Każdy, kto spróbował mojego spaghetti a la bolognese twierdzi, że jest naprawdę przepyszne i aromatyczne. Co dodaję? Otóż uwaga - używam białej kiełbasy. Musi mieć dużo majeranku - taka jest najlepsza. 

Zobacz wideo

Najlepszy sos do makaronu - przepis z białą kiełbasą

Składniki:

  • 500 g białej kiełbasy,
  • 100 g boczku,
  • 2 niewielkie marchewki,
  • 2 średnie cebule,
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 500 ml passaty pomidorowej,
  • masło lub oliwa,
  • sól, pieprz, majeranek, oregano,
  • szklanka dowolnego bulionu.

Sos z białą kiełbasą - sposób wykonania:

  1. Na niewielkiej ilości tłuszczu zeszklij posiekaną cebulę. Następnie dodaj pokrojony w kostkę boczek, czosnek przeciśnięty przez praskę i marchewkę startą na tarce. Podsmażaj, aż boczek się zarumieni. 
  2. Kiełbasę wyjmij z osłonek i dodaj na patelnię. Rozdrobnij ją łopatką i zmniejsz moc palnika. Zalej całość passatą i duś na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. 
  3. W razie potrzeby dodaj bulion. Po ok. 15 minutach dopraw sos do smaku przyprawami. W tym czasie ugotuj ulubiony makaron. 
  4. Powstały sos podaj na porcji makaronu i dodaj starty ser. Najlepiej smakuje parmezan. Taki sos możesz również zawekować do słoików, by mieć gotowy obiad do podgrzania. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.