Każdy zna rosół, każdy zna ogórkową. Czy ktoś jednak jeszcze pamięta o ogonowej? Przecież to prawdziwy przysmak i zdecydowanie za rzadko się ją gotuje. Jak zrobić zupę ogonową? Nie ma chyba łatwiejszego przepisu.
selinofoto /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Zupa ogonowa kiedyś gościła na polskich stołach dość często i w czasach PRL syciła brać robotniczą w pracowniczych stołówkach oraz dzieci w szkołach. Niestety, teraz ogonówka straciła na popularności, a wielka szkoda, ponieważ to zupa z ogromnym potencjałem. Niestety - trzeba wiedzieć, jak ten potencjał wydobyć. To zupa dość wymagająca i w przeciwieństwie do np. pomidorowej, łatwo ją zepsuć i sprawić, że raczej nie będziemy zachwycać się jej smakiem. Na szczęście my wiemy doskonale, jak zrobić taką ogonówkę, żeby każdy poprosił o dokładkę.
REKLAMA
Zobacz wideo
Najlepsza zupa z PRL-u. Ogonówkę zrobisz z łatwością
ok. 1 kg ogonów wołowych (może być więcej, smak będzie intensywniejszy),
ok. 1 kg kości wołowych,
2 marchewki, 1 pietruszka, pół selera, por, cebula,
Oczyszczone ogony wołowe oraz kości włóż do garnka i zalej zimną wodą. Następnie ustaw palnik na minimalną moc, dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj 1,5 godziny, a kiedy pojawią się szumowiny, zdejmij je.
Do gotującego się mięsa dodaj sól oraz włoszczyznę (cebulę możesz opalić nad palnikiem). Gotuj kolejne 40 minut. Kiedy mięso ogonów zacznie robić się miękkie, dołóż ziemniaki i gotuj do miękkości.
Ugotowane do miękkości ogony wyjmij z wywaru i oddziel mięso. Wyjmij także kości wołowe, które oddały do zupy cały swój smak. Mięso z ogonów rozszarp widelcem i połóż na porządnie rozgrzanej patelni z łyżką masła.
Mięso podsmażaj krótko na mocnym ogniu. Następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz majeranek. Kiedy przyprawy uwolnią smak, a mięso się zarumieni, zawartość patelni wrzuć do zupy.
Na tej samej patelni rozpuść kolejną łyżkę masła, dodaj łyżkę mąki i płaską łyżeczkę ostrej papryki. Energicznie mieszaj zasmażkę, a kiedy będzie już miała odpowiednią konsystencję, wlej na patelnię chochlę zupy. Wymieszaj i dodaj do garnka.
Dokładnie wymieszaj zupę i dodaj koncentrat pomidorowy do smaku oraz gałkę muszkatołową. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Ogonówkę podawaj gorącą z kromką świeżego pieczywa.