-
Haps
-
Jak przygotować
- Na obiad w Środę Popielcową babcia zawsze robiła ten barszcz. Był obłędny, a liczył się kwas
Na obiad w Środę Popielcową babcia zawsze robiła ten barszcz. Był obłędny, a liczył się kwas
Co na obiad w Środę Popielcową? Przywiązani do tradycji katolicy tego dnia rezygnują z jedzenia mięsa i zachowują post. Moja babcia tego dnia gotowała konkretną potrawę, której nigdy nie mogłam zrozumieć. Niby post, więc powinniśmy jeść niesmacznie i byle jak, z drugiej strony ten barszcz był tak pyszny, że czekałam na niego cały rok. Podstawą były grzyby i wielkanocny dodatek.
Czy w Środę Popielcową można jeść mięso? Cóż, oczywiście może jeść mięso każdy, kto chce, jednak w Kościele katolickim tego dnia obowiązuje ścisły post ilościowy i jakościowy. Chociaż są osoby, które nie mają obowiązku zachowywać postu, wciąż wiele osób jest przywiązanych do wartości religijnych i tego dnia powstrzymuje się od jedzenia mięsa i słodyczy. Moja babcia na obiad w Środę Popielcową robiła pyszny barszcz. Robiła go z suszonych grzybów oraz zakwasu na żurek. Barszcz na Popielec jest tak pyszny, że aż muszę podzielić się z wami przepisem.
Obiad w Środę Popielcową - przepis na grzybowy barszcz
Składniki:
- 1 litrowy słoik suszonych grzybów,
- ok. 3 l wywaru warzywnego,
- 2 cebule,
- 500 ml zakwasu na żur,
- ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz,
- tłuczone ziemniaki okraszone olejem rzepakowym z cebulką do podania.
Barszcz na Popielec - sposób wykonania:
- Na samym początku ugotuj wywar z warzyw. Nie powinno zabraknąć marchewek, pietruszek oraz solidnego kawałka selera. Kiedy wywar się gotuje, namocz w ziemnej wodzie suszone grzyby.
- Do wywaru dodaj grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Dodaj kilka listków laurowych, kilka kulek ziela angielskiego raz sól i pieprz. Gotuj na wolnym ogniu, aż grzyby będą miękkie.
- Cebulkę posiekaj i zeszklij na dość sporej ilości oleju rzepakowego nierafinowanego. Połowę dodaj do zupy. Następnie wlej zakwas i gotuj całość jeszcze kilka minut.
- Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie i utłucz. Następnie polej je okrasą z cebuli. Barszcz wlej do talerzy i jeśli lubisz, do środka dodaj ziemniaki.
Taki barszcz to naprawdę pyszny pomysł na postny obiad, ale z pewnością zasmakuje wszystkim tym, którzy nie mają potrzeby tego dnia inaczej się odżywiać.