-
Haps
-
Jak przygotować
- Miałam zrobić gołąbki, a wyszła zapiekanka. Rodzina uznała, że jest smaczniejsza i od dziś robię tylko ją
Miałam zrobić gołąbki, a wyszła zapiekanka. Rodzina uznała, że jest smaczniejsza i od dziś robię tylko ją
Gołąbki to tradycyjne danie, które kusi swoim bogatym smakiem. Niestety ich przygotowanie nie jest za łatwe i trzeba się nagimnastykować, by je przyrządzić. Jeśli więc lubisz ich smak, ale nie chcesz spędzić kilku godzin na ich przyrządzaniu, znalazła się alternatywa. Dzięki niej oszczędzisz wiele czasu.
Gołąbki w moim domu pojawiały się bardzo rzadko. Nie była to kwestia tego, że nikt za nimi nie przepadał. Wręcz przeciwnie, każdy kocha ich smak i gdy tylko pojawiają się na stole, to znikają w kilka chwil. Chodziło o to, że ich przygotowanie zawsze trwało wieki. Ten czas zniechęcał każdego, kto chciał się podjąć ich gotowania. Jednak od niedawna postanowiłam przyrządzać je w innej wersji.
Zobacz wideo Zapiekanka ziemniaczana
Zmorą każdego miłośnika gołąbków jest to, że ich przygotowanie trwa zbyt długo. Właśnie przez to wykonuje się je tylko od święta. Aby jednak częściej móc cieszyć się ich smakiem, powstał przepis na zapiekankę gołąbkową. Nie trzeba w niej męczyć się z zawijaniem, a przygotowanie jej to czysta przyjemność.
Przepis na zapiekankę gołąbkową
Składniki
- mała główka białej kapusty,
- 1 kg mięsa mielonego,
- pół kilo pieczarek,
- 300 g białego ryżu,
- 150 ml przecieru pomidorowego,
- pół litra bulionu,
- 2 cebule,
- pęczek pietruszki,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- łyżka masła,
- pół łyżeczki majeranku,
- łyżeczka czosnku granulowanego,
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Kapustę dokładnie przemyj i poszatkuj na mniejsze kawałki. Następnie umieść ją w garnku, w którym znajduje się wrząca osolona woda. Gotuj ją przez około 5-6 minut, po czym odcedź i pozostaw do ostudzenia.
- W drugim garnku również zagotuj osoloną wodę. Wrzuć do niej biały ryż i gotuj przez około 7 minut. Nie powinien być on do końca ugotowany. Po ugotowaniu również go odcedź i odstaw.
- Mięso umieść w większej misce i przypraw je solą, pieprzem, obiema paprykami, czosnkiem i majerankiem. Jedną cebulę obierz i posiekaj na bardzo drobne kawałki, wrzuć ją do miski. Dorzuć do niego także ugotowany ryż. Całość dokładnie wyrób do połączenia składników.
- Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż jedną warstwę ugotowanej kapusty. Następnie rozsmaruj mięso mielone i oblej je przecierem pomidorowym. Powtórz czynność do wykorzystania składników. Ostatnia warstwa powinna być zrobiona z kapusty.
- Tak przygotowaną zapiekankę zakryj folią aluminiową i włóż do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piecz przez około 1,5 godziny.
- W tym czasie przygotuj sos pieczarkowy. Bulion przelej do garnuszka, pieczarki przemyj, cebulę obierz i wszystko drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i podsmaż na niej warzywa, po wysmażeniu umieść je w rosole. Pozostaw całość na średnim ogniu na około 10 minut. Sos zagęść mąką, dopraw solą i pieprzem.
- 15 minut przed wyjęciem zapiekanki zalej ją przygotowanym sosem i podpiekaj. Smacznego!