Jak wiemy, kurczaka można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Najczęściej zanurzamy go w jajku i bułce tartej i tworzymy aromatyczne kotleciki. Okazuje się jednak, że można przyrządzić go lepiej. Jak? Wystarczy klasyczną panierkę zamienić na aromatyczną marynatę.
Zobacz wideo Kotlet siekany z kurczaka - pyszny i prosty do wykonania
Kurczaka szu szu wyróżnia mieszanka przypraw i składników. To ona idealnie oblepia każdy kawałek i tworzy warstwę, która po wysmażeniu jest chrupiąca i pyszna. Dzięki pozostawieniu mięsa w lodówce, staje się ono idealnie kruche, soczyste i aromatyczne. Następnym razem zamiast tradycyjnych kotletów, spróbuj zrobić je z tego przepisu.
Przepis na kotleciki szu szu
Składniki
- 2 filety z kurczaka,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 3 żółtka,
- 3 łyżki oleju,
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- szczypta ostrej papryki w proszku,
- łyżeczka soli,
- pół łyżeczki pieprzu,
- pół łyżeczki czosnku granulowanego,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania
- Mięso dokładnie oczyść z błonek i innych zanieczyszczeń. Następnie pokrój kurczaka na płaskie, średniej wielkości kotleciki.
- Teraz czas na przygotowanie marynaty. W misce wymieszaj jajka, dodaj do nich mąką ziemniaczaną. Dodaj olej, jogurt i przyprawy takie jak papryki, sól, pieprz i czosnek. Całość dokładnie wymieszaj, do połączenia.
- W tak przygotowanej marynacie zanurz kurczaka. Pamiętaj, by każdy kawałek był dokładnie nią pokryty. Kurczaka umieść w misce z marynatą, przykryj go folią spożywczą i włóż do lodówki na około 2 godziny. Dzięki temu nabierze lepszego smaku.
- Po tym czasie na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie odpowiednio gorący, układaj na nim przygotowane kotleciki. Smaż je z obu stron na złoty kolor. Po wysmażeniu przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Gotowe kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami, smacznego!