Marynata to sekret smaku tych kotlecików. Dzięki niej kurczak staje się soczysty i smaczniejszy

Kotleciki z tego przepisu są naprawdę wyraziste i sprawiają, że chce się jeść tylko je. Dla wielu przebijają schabowe i inne mięsne specjały. Dlaczego tak jest? To sprawka marynaty, która gra tu pierwsze skrzypce. To dzięki niej mięso jest tak pyszne i oryginalne.

Jak wiemy, kurczaka można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Najczęściej zanurzamy go w jajku i bułce tartej i tworzymy aromatyczne kotleciki. Okazuje się jednak, że można przyrządzić go lepiej. Jak? Wystarczy klasyczną panierkę zamienić na aromatyczną marynatę.

Zobacz wideo Kotlet siekany z kurczaka - pyszny i prosty do wykonania

Kurczaka szu szu wyróżnia mieszanka przypraw i składników. To ona idealnie oblepia każdy kawałek i tworzy warstwę, która po wysmażeniu jest chrupiąca i pyszna. Dzięki pozostawieniu mięsa w lodówce, staje się ono idealnie kruche, soczyste i aromatyczne. Następnym razem zamiast tradycyjnych kotletów, spróbuj zrobić je z tego przepisu.

Przepis na kotleciki szu szu

Składniki

  • 2 filety z kurczaka,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3 żółtka,
  • 3 łyżki oleju,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • szczypta ostrej papryki w proszku,
  • łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Mięso dokładnie oczyść z błonek i innych zanieczyszczeń. Następnie pokrój kurczaka na płaskie, średniej wielkości kotleciki.
  2. Teraz czas na przygotowanie marynaty. W misce wymieszaj jajka, dodaj do nich mąką ziemniaczaną. Dodaj olej, jogurt i przyprawy takie jak papryki, sól, pieprz i czosnek. Całość dokładnie wymieszaj, do połączenia.
  3. W tak przygotowanej marynacie zanurz kurczaka. Pamiętaj, by każdy kawałek był dokładnie nią pokryty. Kurczaka umieść w misce z marynatą, przykryj go folią spożywczą i włóż do lodówki na około 2 godziny. Dzięki temu nabierze lepszego smaku.
  4. Po tym czasie na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie odpowiednio gorący, układaj na nim przygotowane kotleciki. Smaż je z obu stron na złoty kolor. Po wysmażeniu przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Gotowe kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami, smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.