Podają ją w restauracjach, ale w domu zrobisz ją lepiej. Pasuje do każdego możliwego obiadu

Sałatki są nieodłącznym elementem obiadów. Podaje się je jako dodatek do mięs, klusek, a nawet pieczywa. Tą zajadałam się w chińskiej restauracji i uznałam, że muszę zrobić ją w domu. Z tego przepisu wyszła jeszcze smaczniejsza i chrupiąca. Zrobienie jej to łatwizna.

Kuchnia azjatycka jest coraz częstszym wyborem wielu z nas. Chęć poznania nowych smaków jest tak duża, że zamiast polskich specjałów, wybieramy te ze wschodu. Niedawno również skusiłam się na takie smaki i to był strzał w dziesiątkę. Dzięki temu mogłam poznać ten smak sałatki, którą pokochałam od pierwszego kęsa.

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Sałatka po chińsku mogła się nam obić o uszy. Tak naprawdę można ją znaleźć w prawie każdej chińskiej restauracji. Jednak w zależności od kucharza, różni się ona smakiem. Ja poznałam najlepszy przepis, który spodoba się każdemu. Jej głównymi składnikami jest biała kapusta, marchew, a także słodka zalewa. Zrobisz ją łącząc olej, ocet ryżowy, cukier i sól. Zalane nią warzywa odstaw na około 2 godziny, a później możesz zajadać się bez końca.

Przepis na surówkę po chińsku

Składniki

  • pół główki średniej białej kapusty,
  • 2 marchewki,
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • 120 ml oleju,
  • 60 ml octu ryżowego,
  • 110 g cukru,
  • pół łyżeczki soli.

Sposób przygotowania

  1. Do garnka wlać olej i ocet, wsypać cukier i sól. Ustaw wszystko na małym ogniu i cały czas mieszając, doprowadź do rozpuszczenia i połączenia. Przygotowaną zalewę pozostaw do wystudzenia.
  2. Kapustę poszatkuj, marchewkę obierz i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekaj w piórka, czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Warzywa przenieś do większej miski i zalej zalewą. Dokładnie całość wymieszaj i odstaw na minimum dwie godziny, by smaki się przegryzły. Co jakiś czas przemieszaj produkty, po tym czasie sałatka jest gotowa do podania. Możesz serwować ją jako samodzielna przekąska, lub jako dodatek do obiadu.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.