Ryba na piątkowy obiad w kilkanaście minut. Bez tego sosu traci na smaku i charakterze

Szczególnie w piątek ryba pojawia się w wielu domach jako danie obiadowe. Można ją przyrządzić na wiele różnych sposobów, dlatego również i my chcemy pokazać swoją wersję. Dzięki aromatycznemu i kremowemu sosu jest ona jeszcze smaczniejsza.

Czy jest coś lepszego niż piątkowe popołudnie? Owszem! Piątkowe popołudnie z dobrym jedzeniem. By tak było, proponujemy wykorzystać ten przepis na dorsza w sosie porowym. To połączenie smaków, które rozgrzewa i dostarcza niezapomnianych doznań kulinarnych. Dorsz w sosie porowym jest lekki, delikatny, ale i pełen głębokiego smaku. Idealnie pasuje do atmosfery piątkowego wieczoru, kiedy chcemy coś wyjątkowego, ale jednocześnie prostego i przyjemnego dla podniebienia.

Zobacz wideo Łosoś w sosie śmietanowym z pomidorkami i szpinakiem

Dorsz w sosie porowym to nie tylko potrawa na piątek, to także propozycja dla tych, którzy szukają czegoś lekkiego, zdrowego i pełnego smaku. Jest to danie, które łączy w sobie wszystkie najlepsze cechy dobrego jedzenia: prostota, smak i przyjemność z jedzenia. Więc jeśli szukasz czegoś wyjątkowego na obiad, nie szukaj dalej. Ten obiad przypadnie ci do gustu.

Przepis na dorsza w porach

Składniki

  • 4 filety z dorsza,
  • 2 pory,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 250 ml bulionu,
  • 100 ml białego wina,
  • 130 ml śmietany kremówki,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • sok z połowy cytryny,
  • posiekana natka pietruszki do dekoracji.

Sposób przygotowania

  1. Do rondelka wrzuć masło, a także oczyszczony i posiekany por. Podsmażaj go przez kilka minut, do momentu, aż stanie się miękki i rumiany.
  2. Do pora dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż razem przez kolejną minutę, aż czosnek zacznie wydobywać aromat. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj, aby utworzyć zasmażkę.
  3. Teraz do całości stopniowo dodawaj bulion i białe wino, cały czas mieszając, aby uzyskać gładki sos. Gotuj go na małym ogniu, aż zgęstnieje i nabierze intensywnego smaku.
  4. Gdy będzie gęstszy, wlewaj stopniowo śmietanę, ciągle mieszając, aż sos stanie się kremowy i jednolity. Dopraw całość solą, pieprzem i sokiem z cytryny, zamieszaj.
  5. Teraz przygotuj filety z dorsza. Oczyść je i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Każdy kawałek obsyp solą i pieprzem z dwóch stron.
  6. Na patelni rozgrzej odrobinę masła i smaż filety przez około 3-4 minuty z każdej strony, aż będą zarumienione
  7. Gotowe kawałki ryby podawaj oblane sosem porowym. Wierzch posyp posiekaną natką pietruszki, smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.