Szybkie racuchy bez czekania. Babcia będzie zła, bo smakują lepiej niż jej
Racuchy to miłe wspomnienie z dzieciństwa i prosty sposób na poprawę humoru. Niestety, żeby zanurzyć zęby w mięciutkim i delikatnym racuszku, zazwyczaj musieliśmy czekać. Zupełnie niepotrzebnie. Dziś mamy dla was przepis na racuchy bez drożdzy i długiego czekania na wyrośnięcie ciasta. Są puszyste i pięknie wyrastają, ale musicie użyć odpowiedniej mąki, najlepiej niskiego przemiału.
Czy można zrobić puszyste racuszki na szybko, bez drożdży i czekania? Oczywiście, że tak i dziś podpowiemy ci, jak za takie smakołyki się zabrać. Z racji tego, że nie ma w nich drożdży, czyli naturalnego "spulchniacza", który unosi mąkę, musi być ona miałka i lekka. Najlepiej sprawdzi się typ 450, czyli tortowa.
Domowe racuchy bez czekania
Składniki:
- 2 pełne szklanki mąki pszennej niskiego typu przemiału,
- 1 szklanka ciepłego mleka,
- 2 średnie jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- płaska łyżeczka sody,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 1 łyżka cukru,
- 2 starte jabłka (opcjonalnie),
- tłuszcz do smażenia.
Szybkie racuszki - sposób wykonania:
- Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj sodę, proszek do pieczenia i wymieszaj.
- Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem na kogel-mogel, a z białek ubij sztywną pianę.
- Do miski z żółtkami wsyp suche składniki i zacznij mieszać, stopniowo wlewając ciepłe mleko. Kiedy składniki się połączą, dodaj starte jabłka oraz pianę z białek i delikatnie wymieszaj, by nie uszkodzić delikatnej struktury.
- Na patelnię wlej odrobinę oleju i porządnie go rozgrzej. Za pomocą głębokiej łyżki nakładaj porcje ciasta na racuszki i smaż je na umiarkowanej mocy palnika, aż urosną i z obu stron staną się rumiane.
- Usmażone racuchy oprósz cukrem pudrem. Podawaj z ulubioną konfiturą lub solo.