Kotlety z kalafiora, czyli tani obiad w wielkim stylu. Bez sera nawet nie zaczynaj

Kotlety z kalafiora to pomysł na obiad bez mięsa, bez ceregieli, ale za to z mnóstwem smaku. Przepis na te kotlety jest tak prosty jak poziomica (kto coś kiedyś budował, ten wie). Nie ma łatwiejszego przepisu na obiad, a przyda się ser i pewien trik z mlekiem.

Kotlety z kalafiora to nie lada gratka dla osób na diecie bezmięsnej, ale ten smak zadowoli każdego zdeklarowanego mięsożercę. Przepis na te tanie kotlety jest banalny i nie ma opcji, że coś ci nie wyjdzie. Oczywiście kalafior sam w sobie jest nieco mdły, dlatego do kotletów z kalafiora polecam dodać intensywny ser. Niech będzie to ser w typie greckiej fety. Dodatkowo podczas gotowania kalafiora dodaj do wody trochę mleka - ten trik sprawi, że intensywny i niezbyt przyjemny zapach gotującego się kalafiora nie będzie aż tak drażniący. 

Zobacz wideo

Kotlety z kalafiora - wyżerka dla całej rodziny za grosze

Składniki:

  • 1 większy kalafior, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • szklanka mleka, 
  • 2 jajka, 
  • bułka namoczona w bulionie, 
  • 1 średnia cebula, 
  • ok. 100 g sera feta,
  • bułka tarta, 
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, odrobina curry, 
  • tłuszcz do smażenia - polecam masło klarowane.

Kotlety z kalafiora - sposób wykonania:

  1. Kalafior podziel na różyczki i ugotuj al dente w wodzie z solą i mlekiem. Następnie przełóż warzywo do miski i rozdrobnij widelcem na papkę. 
  2. Bułkę namocz w dowolnym bulionie i porządnie odciśnij, następnie dodaj do ugotowanego kalafiora. Wbij jajka, dodaj cebulę startą na tarce, pokruszony ser feta oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. 
  3. Masę na kotlety z kalafiora wyrób jak na kotlety mielone. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodaj odrobinę mąki ziemniaczanej. 
  4. Z masy odrywaj kawałki i formuj je w dłoniach w kształt kotletów. Następnie dokładnie obtocz w bułce tartej.
  5. Na patelni porządnie rozgrzej tłuszcz. Następnie na średniej mocy palnika smaż kotlety z kalafiora, aż z obu stron będą rumiane.  

Takie kotlety są pyszne, delikatne i naprawdę aromatyczne. Smakują idealnie z ubitymi ziemniakami i zasmażanymi buraczkami, ale są równie pyszne na zimna podane jako przekąska z sosem czosnkowym lub koperkowym. Jeśli szukasz przepisu na tani obiad bez mięsa, kotleciki z kalafiora są najlepszym wyborem. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.