Ich zapach można wyczuć na kilometr. To za sprawą tej przyprawy, która kojarzy się z zimą

Sposobów na przygotowanie pysznych racuchów jest wiele. Można je również podawać z wieloma dodatkami, które tylko dodają im smaku. By za bardzo nie kombinować, ale dalej lekko poeksperymentować, dodaj tę przyprawę. Gwarantujemy, że takie placuszki będą ci smakować.

Racuchy kojarzyć się nam mogą z dzieciństwem i latami beztroski. Podawane były zawsze tak samo, czyli z jabłkami i posypane cukrem pudrem. Ich puszysta i miękka konsystencja zawsze zapełniała nasze brzuchy na długo i po każdym kęsie chciało się ich więcej. Tym razem chcemy nico odświeżyć ten klasyczny smak i do podstawowej wersji ciasta dodaliśmy jeden dodatkowy składnik.

Zobacz wideo Drożdżowe racuchy - przepis na pyszną przekąskę

Ich delikatne wnętrze, sprężysta konsystencja i intensywny smak, który jest sprawką cynamonu, sprawiają, że są one ulubioną przekąską wielu osób. Cynamon, znany ze swojego wyrazistego aromatu i lekko korzennego smaku, nadaje racuchom wyjątkowego charakteru. Tak przygotowane można podać z syropem klonowym lub posypane cukrem pudrem.

Przepis na racuchy cynamonowe

Składniki

  • 500 g mąki pszennej,
  • 300 ml mleka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 85 g drobnego cukru,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 2 łyżki cynamonu,
  • 2 jajka,
  • łyżka oleju,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania

  1. Przyrządzanie tego dania zacznij od przygotowania ciasta. Do dużej miski przesiej przez sitko mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wsyp także cukier, cynamon i odrobinę soli. Do osobnego naczynia wbij jajka i dokładnie je roztrzep, cały czas mieszając, stopniowo dodawaj mleko, ekstrakt waniliowy i olej.
  2. Mokre składniki powoli wlewaj do suchych. Mieszaj do momentu uzyskania gładkiego i jednolitego ciasta. Masa powinna być pozbawiona grudek i nie za rzadka. Jeśli taka będzie, dodaj więcej mąki, jeśli będzie za gęsta, możesz wlać odrobinę mleka.
  3. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Gdy stanie się odpowiednio gorący, za pomocą łyżki uformuj na nim zgrabne placuszki. Smaż je z dwóch stron na złoty kolor. Po wysmażeniu przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podawaj posypane cukrem pudrem lub z dodatkiem świeżych owoców. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.