Ekspresowe, słodkie i na dodatek spektakularne. Ciasto z patelni zajmuje mi maksymalnie 20 minut

Zapomnij o pieczeniu piętrowych biszkoptów czy babcinych placków i postaw na prostotę w obłędnym wykonaniu. To ciasto z patelni zajmuje mi mniej niż pół godziny, a efekt rozpieszcza wszystkie zmysły. Wystarczy tylko puszka owoców i masa z kilku bazowych produktów.

Ekspresowe ciasto zastąpi babcine placki i wyszukane wypieki. Przepis to przysłowiowa bułka z masłem, bo wystarczy połączyć kilka składników i wrzucić wszystko na patelnię. Reszta dosłownie robi się sama i na dodatek smakuje rewelacyjnie. 

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Ciasto z patelni lepsze niż klasyki od babci? Owoce z puszki to gwarancja obłędnego smaku

Czasami najprostsze rozwiązania okazują się być tymi najlepszymi i podobnie jest w kuchni i domowymi słodyczami. Klasyczne ciasta, babcine placki i francuskie specjały smakują obłędnie jednak ich przygotowanie to prawdziwa katorga i kilka godzin spędzonych w kuchni. Mamy jednak rozwiązanie, które pozwoli w maksymalnie szybkim tempie zrobić rewelacyjne ciacho do kawy czy na popołudniowy podwieczorek.

Sukces tkwi w szczegółach. W przypadku ekspresowego ciasta z patelni mowa tu o owocach z puszki. Ananas sprawdzi się w tej roli doskonale, jednak równie istotna jest kremowa masa przygotowana z jajek, mleka i mąki. Wszystko uzupełnia karmel, który doskonale komponuje się z tropikalnymi owocami. 

Przepis na ekspresowe ciasto z patelni z dodatkiem ananasa

Składniki: 

  • 8 plastrów ananasa z puszki,
  • 300 g mąki,
  • 3 jajka,
  • 150 ml mleka,
  • pół szklanki oleju,
  • 2 łyżki masła, 
  • 100 g drobnego cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od ciasta. Jajka wbij do miski, wsyp cukier, wlej mleko oraz olej i ekstrakt waniliowy. Wszystko dokładnie wymiesza.
  2. Teraz stopniowo wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia - całość mieszaj do połączenia składników.
  3. Na patelni roztop masło. Wsypać łyżkę cukru i mieszać, aż całkowicie się rozpuści.
  4. Do powstałego karmelu dodaj plastry ananasa i smaż kilka chwil, aż owoc się ładnie zarumieni.
  5. Gdy ananas będzie zarumieniony, wlej ciasto na patelnię i przykryj naczynie pokrywką.
  6. Smaż na małym ogniu. Po kilku minutach odwróć placek delikatnie na drugą stronę i smaż 10 minut.
  7. Gotowe ciasto przełóż na talerz, pokrój jak tort i racz się wybornym smakiem, smacznego. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.