Ekspresowe ciasto zastąpi babcine placki i wyszukane wypieki. Przepis to przysłowiowa bułka z masłem, bo wystarczy połączyć kilka składników i wrzucić wszystko na patelnię. Reszta dosłownie robi się sama i na dodatek smakuje rewelacyjnie.
Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze
Ciasto z patelni lepsze niż klasyki od babci? Owoce z puszki to gwarancja obłędnego smaku
Czasami najprostsze rozwiązania okazują się być tymi najlepszymi i podobnie jest w kuchni i domowymi słodyczami. Klasyczne ciasta, babcine placki i francuskie specjały smakują obłędnie jednak ich przygotowanie to prawdziwa katorga i kilka godzin spędzonych w kuchni. Mamy jednak rozwiązanie, które pozwoli w maksymalnie szybkim tempie zrobić rewelacyjne ciacho do kawy czy na popołudniowy podwieczorek.
Sukces tkwi w szczegółach. W przypadku ekspresowego ciasta z patelni mowa tu o owocach z puszki. Ananas sprawdzi się w tej roli doskonale, jednak równie istotna jest kremowa masa przygotowana z jajek, mleka i mąki. Wszystko uzupełnia karmel, który doskonale komponuje się z tropikalnymi owocami.
Przepis na ekspresowe ciasto z patelni z dodatkiem ananasa
Składniki:
- 8 plastrów ananasa z puszki,
- 300 g mąki,
- 3 jajka,
- 150 ml mleka,
- pół szklanki oleju,
- 2 łyżki masła,
- 100 g drobnego cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od ciasta. Jajka wbij do miski, wsyp cukier, wlej mleko oraz olej i ekstrakt waniliowy. Wszystko dokładnie wymiesza.
- Teraz stopniowo wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia - całość mieszaj do połączenia składników.
- Na patelni roztop masło. Wsypać łyżkę cukru i mieszać, aż całkowicie się rozpuści.
- Do powstałego karmelu dodaj plastry ananasa i smaż kilka chwil, aż owoc się ładnie zarumieni.
- Gdy ananas będzie zarumieniony, wlej ciasto na patelnię i przykryj naczynie pokrywką.
- Smaż na małym ogniu. Po kilku minutach odwróć placek delikatnie na drugą stronę i smaż 10 minut.
- Gotowe ciasto przełóż na talerz, pokrój jak tort i racz się wybornym smakiem, smacznego.