Ciasto bez pieczenia zwykle kojarzy nam się z deserem, do którego użyty jest jakiegoś rodzaju krem. W związku z tym takie ciasto zazwyczaj musi spędzić w lodówce kilka, a nawet kilkanaście godzin, żeby masa dobrze się zsiadła i nie rozlewała. Przez to często wydaje nam się, że szybkie ciasto bez pieczenia jest praktycznie niemożliwe do zrobienia. Bo co z tego, że ekspresowo je przyrządzimy, skoro potem i tak musimy czekać, aż będzie miało odpowiednią konsystencję?
Na szczęście ktoś wpadł na to, by zrobić szarlotkę z patelni. Nie trzeba korzystać z piekarnika, nie trzeba też wstawiać jej do lodówki po zrobieniu, więc to idealny przykład na to, że szybkie ciasto bez pieczenia istnieje. Zaraz wyjaśnimy wam, jak je zrobić.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki. Kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne, a potem kroimy owoce na plasterki w kształcie półksiężyców. Na patelni rozpuszczamy masło. Wrzucamy jabłka, posypujemy cynamonem i podsmażamy.
Jajka ubijamy z cukrem w robocie kuchennym. Po około minucie lub dwóch dodajemy do nich mąkę i jeszcze chwilę miksujemy. Tak przygotowanym ciastem zalewamy jabłka na patelni. Smażymy nasze szybkie ciasto bez pieczenia przez około 10-12 minut pod przykryciem. Po tym czasie przekładamy szarlotkę z patelni na talerz owocami do góry. Jak to zrobić? Lekko podważamy ciasto łopatką, tak żeby bez problemu się odkleiło, przykrywamy je talerzem i obracamy patelnię do góry nogami. Szybkie ciasto bez pieczenia gotowe. Można je jeszcze posypać cukrem pudrem.