Zamiast do piekarnika połóż na patelni. To ciasto wyciśnie z oczu łzy szczęścia

Wszyscy kochają szarlotkę. Kwaśność jabłek, słodycz cukru i charakterystyczny zapach cynamonu tworzą trio nie do pokonania. Zrobienie jej bywa jednak czasłochłonne, ale mamy dla was dobrą wiadomość. Da się ją przygotować jako szybkie ciasto bez pieczenia. Zamiast piekarnika trzeba użyć... patelni.

Ciasto bez pieczenia zwykle kojarzy nam się z deserem, do którego użyty jest jakiegoś rodzaju krem. W związku z tym takie ciasto zazwyczaj musi spędzić w lodówce kilka, a nawet kilkanaście godzin, żeby masa dobrze się zsiadła i nie rozlewała. Przez to często wydaje nam się, że szybkie ciasto bez pieczenia jest praktycznie niemożliwe do zrobienia. Bo co z tego, że ekspresowo je przyrządzimy, skoro potem i tak musimy czekać, aż będzie miało odpowiednią konsystencję?

Zobacz wideo Takiego placka z jabłkami jeszcze nie robiliście. Deser idealny

Na szczęście ktoś wpadł na to, by zrobić szarlotkę z patelni. Nie trzeba korzystać z piekarnika, nie trzeba też wstawiać jej do lodówki po zrobieniu, więc to idealny przykład na to, że szybkie ciasto bez pieczenia istnieje. Zaraz wyjaśnimy wam, jak je zrobić.

Szybkie ciasto bez pieczenia. Szarlotka z patelni wyciska z oczu łzy radości

Składniki:

  • 3 kwaśne jabłka,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki cukru,
  • łyżeczka cynamonu,
  • cukier puder do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Jabłka myjemy, obieramy ze skórki. Kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne, a potem kroimy owoce na plasterki w kształcie półksiężyców. Na patelni rozpuszczamy masło. Wrzucamy jabłka, posypujemy cynamonem i podsmażamy. 

Jajka ubijamy z cukrem w robocie kuchennym. Po około minucie lub dwóch dodajemy do nich mąkę i jeszcze chwilę miksujemy. Tak przygotowanym ciastem zalewamy jabłka na patelni. Smażymy nasze szybkie ciasto bez pieczenia przez około 10-12 minut pod przykryciem. Po tym czasie przekładamy szarlotkę z patelni na talerz owocami do góry. Jak to zrobić? Lekko podważamy ciasto łopatką, tak żeby bez problemu się odkleiło, przykrywamy je talerzem i obracamy patelnię do góry nogami. Szybkie ciasto bez pieczenia gotowe. Można je jeszcze posypać cukrem pudrem.

Więcej o: