Omlet na śniadanie to bardzo dobry pomysł. Odpowiednio przygotowany może być tak sycący, że będziemy go czuć przez cały dzień. Ten w hiszpańskiej wersji spodoba się każdemu, kto lubi konkretne smaki. Dodaj ten składnik, a poznasz smak, którego nigdy wcześniej nie jadłeś.
Fot. Shutterstock, Nick Alias
REKLAMA
REKLAMA
Każdy kraj ma swoje smaki, które są dla nas inne i wyjątkowe. Chcąc je poznać, wystarczy tylko sięgnąć po odpowiedni przepis i wyczarujemy w swoim domu obiad jak z Grecji lub Hiszpanii. Tym razem stawiamy na hiszpańskie śniadanie, które może oczarować nawet najbardziej wymagające podniebienie.
REKLAMA
Zobacz wideo Mądra Babcia przygotowała puszysty omlet z grzybami. Dawno nie jedliśmy tak dobrego
Omlet po hiszpańsku, a dokładniej tortilla de patatas zrobiony jest prosty w przygotowaniu. Jednak wyróżnia się na tle innych, znanych nam przepisów. To wszystko zasługa jednego produktu, a dokładniej ziemniaków. Jak się okazuje tortilla de patatas opiera się właśnie na tym warzywie. Dzięki niemu danie nie tylko nadaje się na śniadanie, a także obiad, czy kolację.
Przepis na omlet po hiszpańsku, czyli tortilla de patatas
Składniki
pół kilo ziemniaków,
6 dużych jajek,
pół średniej cebuli,
60 ml oleju,
50 ml mleka,
sól,
pieprz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki obierz, przemyj i pokrój w plastry. Cebulę obierz z łupin i pokrój w piórka.
Na patelni rozgrzej olej. Na gorącym tłuszczu umieść ziemniaki i podsmażaj je do miękkości przez około 20 minut. Co jakiś czas mieszaj, aby się nie przypaliły. Po tym czasie dodaj cebulę i smaż do zeszklenia.
Gdy warzywa się smażą, wbij jajka do dużej miski, roztrzep je z dodatkiem mleka, pieprzu i soli.
Do miski z jajkami wrzuć przygotowane ziemniaki z cebulą, wymieszaj. Powstałą mieszankę wyłóż ponownie na patelnię, wyrównaj i przykryj pokrywką. Smaż całość na średnim ogniu do zarumienienia. Następnie przewróć na drugą stronę, podsmażaj przez około 5-6 minut.
Tak przygotowany omlet podawaj ze świeżym pieczywem i soczystymi warzywami.