Biją racuchy na głowę. Te delikatne placuszki zrobisz w kwadrans

Przepis na racuszki bez czekania, bez wyrastania i bez ceregieli? Proszę bardzo! Są dużo smaczniejsze od tradycyjnych i robi się je w kilka chwil. Tak delikatnych na bank nie jedliście - babcia spąsowieje ze wstydu.

Racuchy bez drożdży są lepsze pod każdym względem od tych tradycyjnych. Po pierwsze są smaczniejsze - nie ma co się z tym kłócić. Po drugie, są dużo szybsze do zrobienia i naprawdę łatwiejsze. No i w końcu powodują natychmiastowy wyrzut hormonów szczęścia. Jak zrobić takie pyszne racuszki? Weź serek waniliowy i kilka dodatków - będziesz je robić co drugi dzień. 

Zobacz wideo

Delikatne placuszki z serka - przepis

Składniki:

  • ok. 300 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym,
  • ok. 220 g mąki pszennej o niskim typie,
  • 2 jajka,
  • 100 ml mleka,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki oleju.

Placki z serka waniliowego - sposób wykonania:

  1. Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Następnie dodaj serek homogenizowany oraz żółtka oddzielone od białek. Wymieszaj całość. Następnie dodaj mleko, proszek do pieczenia i olej. Zmiksuj całość na gładką masę. Odstaw na kilka minut.
  2. Białka ubij na sztywno i dodaj je do miski z pozostałymi składnikami. Następnie dokładnie wymieszaj wszystko szpatułką, uważając przy tym, by zachować strukturę piany.
  3. Patelnię porządnie rozgrzej z niewielkim dodatkiem oleju. Za pomocą łyżki nakładaj porcje ciasta na placuszki i smaż je na wolnym ogniu, aż z obu stron się zrumienią. Możesz smażyć je pod przykryciem, wtedy bardziej "urosną".

Takie placuszki podawaj z czym chcesz. Najlepiej smakują prosto z patelni oprószone cukrem pudrem, lecz także z domową konfiturą lub kremem czekoladowym. Prawda jest taka, że takie placki z serka waniliowego nie potrzebują żadnego towarzystwa - są delikatne i naprawdę najpyszniejsze. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.