O teściowych istnieje mnóstwo kawałów i anegdot. Jedne są bardziej, inne mniej prawdziwe, ale umówmy się - teściowa 'też człowiek' i to często bardzo doświadczony w kuchni. Ja nawet jakbym chciała się przyczepić, to nie mogę - świetnie gotuje, a jeszcze lepiej piecze ciasta. Jej popisowym przepisem od kilkudziesięciu lat jest nieśmiertelne ciasto fale Dunaju. Używa do niego wiśni, ale stawia na dwa rodzaje, w zależności od rodzaju święta są to albo wiśnie z kompotu lub syropu lub z nalewki. Już nie mogę się doczekać kolejnego rodzinnego spotkania - specjalnie dla mnie robi to ciasto na dużą blachę.
Popisowe ciasto mojej teściowej. Jak zrobić kultowe fale Dunaju?
Składniki na masę budyniową: (Oczywiście dawniej robiło się prawdziwy budyń, ale czemu nie ułatwić sobie życia?).
- 500 ml mleka, najlepiej tłustego,
- 1 opakowanie budyniu waniliowego,
- 250 g masła,
- 2 niepełne łyżki cukru (jeśli budyń zawierał cukier)
Składniki na ciasto:
- ok. 350 g mąki pszennej typu 500,
- 1 pełna łyżka ciemnego kakao,
- 3/4 szklanki oleju,
- 3/4 szklanki mleka,
- 160 g cukru,
- 3 średnie jajka,
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia,
Składniki na polewę czekoladową:
- 200 g deserowej czekolady,
- 100 ml słodkiej śmietanki,
- łyżka masła.
Dodatkowo ok. 300 g wiśni z kompotu, syropu lub nalewki
Fale dunaju - sposób wykonania:
- Zacznij od ciasta. Do miski wbij jajka i wsyp cukier. Mąkę przesiej do innej miski i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia. Mikserem na dużych obrotach utrzyj jajka z cukrem na jasną masę. Następnie cienką strużką wlewaj olej. Kiedy całość się połączy, dodawaj na przemian mąkę i mleko.
- Powstałe ciasto podziel na dwie części. Jedną z nich przelej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Do pozostałej części ciasto dodaj ciemne kakao i dokładnie wymieszaj. Następnie przelej ostrożnie na jasne ciasto.
- Teraz czas na wiśnie. Odsącz je na sitku z płynu, który mógłby rozrzedzić ciasto. Następnie ułóż je na ciemnym cieście i lekko wepchnij palcem. Dzięki temu po upieczeniu powstaną piękne wzory przypominające fale. Następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. 30-35 minut.
- Kiedy ciasto się piecze, przygotuj krem budyniowy. Do rondelka wlej 350 ml mleka i zagotuj na wolnym ogniu. Do reszty zimnego mleka wsyp proszek budyniowy i cukier. Dokładnie wymieszaj i cienką strużką wlej do gorącego mleka, cały czas mieszając. Kiedy masa zgęstnieje, odstaw do ostygnięcia.
- Miękkie masło utrzyj mikserem na puch i łyżka po łyżce dodawaj ostudzony budyń. Miksuj, aż powstanie gęsty, aksamitny krem. Krem budyniowy wyłóż na ostudzone, upieczone ciasto i rozsmaruj.
- Następnie przygotuj polewę czekoladową. Czekoladę wkrusz do miseczki, a miseczkę ułóż nad garnkiem lub rondelkiem z gorącą wodą. Rozpuść ją w kąpieli wodnej, następnie dodaj śmietankę i masło. Wymieszaj i polej nią ciasto. Wyrównaj wierzch i jeśli chcesz, możesz zrobić łyżką lub widelcem wzorek na cieście. Podawaj, gdy polewa stężeje.