Najlepszy przepis na ciasto mojej teściowej jest dość łatwy, ciasto pięknie się prezentuje na paterze i założę się, że zna je każdy. Przepis jest bardzo, bardzo stary a ważne są wiśnie. Jak zrobić klasyczne fale Dunaju? Już wszystko wyjaśniam.
Fot. Redakcja
REKLAMA
REKLAMA
O teściowych istnieje mnóstwo kawałów i anegdot. Jedne są bardziej, inne mniej prawdziwe, ale umówmy się - teściowa 'też człowiek' i to często bardzo doświadczony w kuchni. Ja nawet jakbym chciała się przyczepić, to nie mogę - świetnie gotuje, a jeszcze lepiej piecze ciasta. Jej popisowym przepisem od kilkudziesięciu lat jest nieśmiertelne ciasto fale Dunaju. Używa do niego wiśni, ale stawia na dwa rodzaje, w zależności od rodzaju święta są to albo wiśnie z kompotu lub syropu lub z nalewki. Już nie mogę się doczekać kolejnego rodzinnego spotkania - specjalnie dla mnie robi to ciasto na dużą blachę.
REKLAMA
Zobacz wideo
Popisowe ciasto mojej teściowej. Jak zrobić kultowe fale Dunaju?
Składniki na masę budyniową: (Oczywiście dawniej robiło się prawdziwy budyń, ale czemu nie ułatwić sobie życia?).
Dodatkowo ok. 300 g wiśni z kompotu, syropu lub nalewki
Fale dunaju - sposób wykonania:
Zacznij od ciasta. Do miski wbij jajka i wsyp cukier. Mąkę przesiej do innej miski i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia. Mikserem na dużych obrotach utrzyj jajka z cukrem na jasną masę. Następnie cienką strużką wlewaj olej. Kiedy całość się połączy, dodawaj na przemian mąkę i mleko.
Powstałe ciasto podziel na dwie części. Jedną z nich przelej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Do pozostałej części ciasto dodaj ciemne kakao i dokładnie wymieszaj. Następnie przelej ostrożnie na jasne ciasto.
Teraz czas na wiśnie. Odsącz je na sitku z płynu, który mógłby rozrzedzić ciasto. Następnie ułóż je na ciemnym cieście i lekko wepchnij palcem. Dzięki temu po upieczeniu powstaną piękne wzory przypominające fale. Następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. 30-35 minut.
Kiedy ciasto się piecze, przygotuj krem budyniowy. Do rondelka wlej 350 ml mleka i zagotuj na wolnym ogniu. Do reszty zimnego mleka wsyp proszek budyniowy i cukier. Dokładnie wymieszaj i cienką strużką wlej do gorącego mleka, cały czas mieszając. Kiedy masa zgęstnieje, odstaw do ostygnięcia.
Miękkie masło utrzyj mikserem na puch i łyżka po łyżce dodawaj ostudzony budyń. Miksuj, aż powstanie gęsty, aksamitny krem. Krem budyniowy wyłóż na ostudzone, upieczone ciasto i rozsmaruj.
Następnie przygotuj polewę czekoladową. Czekoladę wkrusz do miseczki, a miseczkę ułóż nad garnkiem lub rondelkiem z gorącą wodą. Rozpuść ją w kąpieli wodnej, następnie dodaj śmietankę i masło. Wymieszaj i polej nią ciasto. Wyrównaj wierzch i jeśli chcesz, możesz zrobić łyżką lub widelcem wzorek na cieście. Podawaj, gdy polewa stężeje.