Szybka zupa na piątek. Z jarzynową nie ma konkurencji, królowa jest tylko jedna

Zupa jarzynowa to klasyka polskich obiadów i prawie każda gospodyni ją robi, kiedy nie ma pomysłu na obiad lub nie ma czasu na długie gotowanie. Dziś jednak odczarujemy tradycyjny przepis i podpowiemy, co zrobić, żeby zupa jarzynowa była sto razy lepsza.

Przepis na zupę jarzynową to jedna z tych receptur, której nie da się zepsuć, choćby ktoś nawet bardzo chciał. Ta zupa w zasadzie przyjmie wszystko, od warzyw, przez grzyby na makaronie kończąc. Dziś także trochę pokombinujemy z jarzynową i zrobimy ją zupełnie inaczej - upieczemy warzywa w piekarniku. Skoro ten trik sprawdził się z rosołem, to dlaczego ma nie wyjść z jarzynówką? To perfekcyjny obiad dla każdego.

Zobacz wideo

Najlepsza zupa jarzybowa - sposób wykonania:

Składniki:

  • 2 l bulionu lub rosołu,
  • 2 marchewki,
  • 4 ziemniaki,
  • kilka różyczek kalafiora,
  • pół selera,
  • 2 pietruszki z natką,
  • por,
  • 2 cebule,
  • 2 gałązki lubczyku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, odrobina sosu sojowego jasnego,
  • śmietana do zabielenia (niekoniecznie).

Sposób wykonania:

  1. Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie przełóż je do miski, dodaj odrobinę oliwy, sól, pieprz, odrobinę słodkiej papryki (możesz także użyć gotowej przyprawy uniwersalnej). Całość wymieszaj.
  2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Warzywa przełóż na blaszkę i piecz, aż wyraźnie się zarumienią - ok. pół godziny powinno wystarczyć.
  3. Bulion zagotuj, dodaj kilka kulek ziela anielskiego, 3-4 listki laurowe i opcjonalnie sos sojowy. Następnie dodaj upieczone warzywa, natkę pietruszki i gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa oddadzą cały swój smak.
  4. Kiedy warzywa będą już całkowicie miękkie, zabiel zupę śmietaną, jeśli chcesz. Podawaj z kromką świeżego pieczywa.
Więcej o: