-
Haps
-
Jak przygotować
- Szybka zupa na piątek. Z jarzynową nie ma konkurencji, królowa jest tylko jedna
Szybka zupa na piątek. Z jarzynową nie ma konkurencji, królowa jest tylko jedna
Zupa jarzynowa to klasyka polskich obiadów i prawie każda gospodyni ją robi, kiedy nie ma pomysłu na obiad lub nie ma czasu na długie gotowanie. Dziś jednak odczarujemy tradycyjny przepis i podpowiemy, co zrobić, żeby zupa jarzynowa była sto razy lepsza.
Przepis na zupę jarzynową to jedna z tych receptur, której nie da się zepsuć, choćby ktoś nawet bardzo chciał. Ta zupa w zasadzie przyjmie wszystko, od warzyw, przez grzyby na makaronie kończąc. Dziś także trochę pokombinujemy z jarzynową i zrobimy ją zupełnie inaczej - upieczemy warzywa w piekarniku. Skoro ten trik sprawdził się z rosołem, to dlaczego ma nie wyjść z jarzynówką? To perfekcyjny obiad dla każdego.
Najlepsza zupa jarzybowa - sposób wykonania:
Składniki:
- 2 l bulionu lub rosołu,
- 2 marchewki,
- 4 ziemniaki,
- kilka różyczek kalafiora,
- pół selera,
- 2 pietruszki z natką,
- por,
- 2 cebule,
- 2 gałązki lubczyku,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, odrobina sosu sojowego jasnego,
- śmietana do zabielenia (niekoniecznie).
Sposób wykonania:
- Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie przełóż je do miski, dodaj odrobinę oliwy, sól, pieprz, odrobinę słodkiej papryki (możesz także użyć gotowej przyprawy uniwersalnej). Całość wymieszaj.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Warzywa przełóż na blaszkę i piecz, aż wyraźnie się zarumienią - ok. pół godziny powinno wystarczyć.
- Bulion zagotuj, dodaj kilka kulek ziela anielskiego, 3-4 listki laurowe i opcjonalnie sos sojowy. Następnie dodaj upieczone warzywa, natkę pietruszki i gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa oddadzą cały swój smak.
- Kiedy warzywa będą już całkowicie miękkie, zabiel zupę śmietaną, jeśli chcesz. Podawaj z kromką świeżego pieczywa.