• Link został skopiowany

Najlepsze naleśniki na Dzień Kobiet. Nie dodawaj mleka, a będą smaczniejsze

Naleśniki to świetny pomysł na śniadanie, obiad kolację, podwieczorek, przekąskę i na absolutnie każdy posiłek. Przepis, który dziś zaprezentujemy, nie jest zwyczajny. Nie ma w nim mleka, jest za to inny składnik, dzięki któremu naleśniki będą aksamitne, mięciutkie i jeszcze smaczniejsze. Niektórzy złapią się za głowę.
Farsz do naleśników warto przygotować nieco wcześniej.
zdjęcie ilustracyjne, NataliPopova, iStock

Przepis na naleśniki jest łatwy, szybki i przyjemny. Daje nam też duże możliwości - wystarczy zamienić jeden składnik na inny i już mamy zupełnie nowe naleśniki. Dziś właśnie odrobinkę poszalejemy i do ciasta na naleśniki zamiast mleka dodamy inny składnik. Robiliście je kiedyś na śmietanie? Jeśli nie, to nie wiecie, co to znaczy zjeść naprawdę delikatny, aksamitny i pyszny naleśnik.

Zobacz wideo

Najlepsze naleśniki na Dzień Kobiet

  • 1 szklanka mąki pszennej, najlepiej tortowej;
  • 0,5 szklanki śmietany 18 proc.;
  • 1 szklanka wody, może być gazowana;
  • 3 jajka;
  • szczypta soli;
  • 3 łyżki roztopionego masła;
  • łyżka cukru pudru, jeśli chcesz podać naleśniki na słodko.

Pyszne naleśniki - sposób wykonania:

  1. Pamiętaj, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Następnie przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę.
  2. Do mąki dodaj śmietanę, wodę, wbij jajka, dodaj sól i cukier. Całość zmiksuj na gładkie ciasto. Pod koniec miksowania dodaj masło.
  3. Miskę z ciastem odłóż na kilkanaście minut, by gluten zawarty w mące związał składniki. Dzięki temu naleśniki wyjdą delikatne i elastyczne.
  4. Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej niewielką ilość tłuszczu. Wystarczy po prostu nasmarować ją lekko natłuszczonym pędzelkiem. Kiedy patelnia się rozgrzeje, za pomocą chochelki nakładaj porcje ciasta na naleśniki.
  5. Smaż na umiarkowanej mocy palnika z obu stron. Podawaj w swój ulubiony sposób - z owocami, dżemem lub kremem czekoladowym, lub serem i szynką.
Więcej o: