Te bułeczki nie mają żadnej konkurencji. Gdy je robię, jest mi smutno, że tak szybko znikają

Przepis na cynamonki na pierwszy rzut oka może wydawać się skomplikowany. Wiele osób od upieczenia tych bułeczek odstrasza to, że mają nietypowy kształt. W rzeczywistości uzyskanie go w ogóle nie jest trudne. Zachęcamy, by przetestować ten przepis na cynamonki oraz swoje umiejętności, bo gdy ktoś raz próbuje tych słodkości, pokocha je na zawsze.

Cynamonki mają wszystko, co powinny mieć rozpieszczające nas wypieki. Są mięciutkie i puszyste niczym poduszeczki, są słodkie, ale nie do przesady, pięknie pachną (ach ten cynamon!), mają masło, a ja wiadomo masło to życie, a ich zwieńczeniem jest orzeźwiający, cytrynowy lukier, który idealne przełamuje słodycz ciasta i nadzienia. Po prostu żyć nie umierać!

Dlatego w swoich zakładkach w przeglądarce lub papierowych zeszytach albo przepiśnikach trzeba mieć przepis na cynamonki. Niektórzy mają co do nich pewne obawy ze względu na nietypowy, zakręcony kształt bułeczek. Prawda jest jednak taka, że wcale nie jest trudno zrobić takie zawijasy. Wystarczy zawinąć ciasto w rulon, a potem pokroić na kawałki. Resztę zrobią drożdże i piekarnik. Wszystko dokładnie opisujemy w poniższym przepisie.

Zobacz wideo Cynamonki za słodkie? Zrób szybkie i proste bułeczki mleczne

Przepis na cynamonki to skarb. Zawsze, gdy je robię, jest mi smutno, że tak szybko znikają

Składniki na ciasto:

  • 450 g mąki pszennej,
  • 250 ml letniego mleka,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 50 g cukru,
  • 65 g masła,
  • 2 żółtka,
  • 2 jajka, w tym jedno do posmarowania cynamonek,
  • odrobina soli.

Składniki na nadzienie cynamonowe:

  • 4 łyżki cynamonu,
  • 80 g cukru,
  • 75 g masła.

Z takich proporcji wychodzą około 24 sztuki bułeczek, choć oczywiście wszystko zależy od tego, na jakie kawałki pokroicie rulon zrobiony z ciasta.

Sposób przygotowania:

Drożdże wkruszamy do naczynia. Wsypujemy do nich łyżeczkę cukru i łyżkę mąki oraz 50 ml letniego mleka. Ważne, by nie było ani za ciepłe, bo może zabić drożdże, ani za zimne, bo wtedy nie urosną. Mieszamy składniki i zostawiamy na około kwadrans, żeby drożdże zaczęły pracować i urosły.

W międzyczasie do osobnego naczynia wsypujemy mąkę. Mieszamy ją z solą oraz cukrem i dolewamy pozostałe mleko, a na końcu wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Ciasto mieszamy, a potem wyrabiamy w dowolny sposób - albo robotem kuchennym, albo rękami. Ja preferuję robot, ale wiem, że są tu też tradycjonaliści. Na tym etapie dodajemy składniki jajeczne. Wyrabiamy dalej przez kilka minut i dorzucamy miękkie masło. Wyrobione ciasto na cynamonki powinno być elastyczne, gładkie i dobrze odchodzić od ręki. Przykrywamy je ściereczką bawełnianą i pozostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę, by podwoiło swoją objętość.

CynamonkiCynamonki MSPhotographic /Shutterstock

Przygotowujemy blat lub stolnicę. Posypujemy je mąką, żeby było nam wygodniej wałkować ciasto. Ugniatamy je przez chwilę, dzielimy na pół i każdą połówkę rozwałkowujemy na kształt kwadratu. Smarujemy ciasto miękkim masłem, a potem posypujemy cynamonem oraz cukrem. Zawijamy w rulony i kroimy na kawałki. Zawijaski przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy na około 20 minut, by trochę podrosły. Potem posmaruj je rozbełtanym jajkiem i piecz przez 20 minut w 175 stopniach Celsjusza z opcją góra-dół. 

Przepis na cynamonki już prawie gotowy. Żeby nadać bułeczkom sznytu, trzeba polać je po upieczeniu i lekkim ostygnięciu lukrem z cytrynowym akcentem. Jak zrobić lukier? Wystarczy utrzeć kilka łyżek cukru pudru z sokiem z jednej cytryny. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.