-
Haps
-
Jak przygotować
- Najłatwiejsze jajka faszerowane na Wielkanoc. Smakują bosko, ale przyda się papier
Najłatwiejsze jajka faszerowane na Wielkanoc. Smakują bosko, ale przyda się papier
Jajka na Wielkanoc to już chyba oczywista sprawa. Podajemy je na najróżniejsze sposoby, pływają w najlepsze w żurku albo barszczu, miziają się z majonezem, ale wiemy, że najszybciej ze stołu znikają te faszerowane. Jak zrobić faszerowane jajka na Wielkanoc? Przydadzą się ogórki i kawałek papieru.
Jajka faszerowane można zrobić na wiele sposobów, ale po co dodawać sobie roboty przed świętami? Ten przepis na jajka faszerowane jest banalny i nikomu nie sprawi problemu, a z całą pewnością zasmakują każdemu. Nie ma tu wymyślnych składników, a główny dodatek kocha niemal każdy Polak. Chodzi oczywiście o ogórki kiszone, ale trzeba z nimi zrobić jedną rzecz. Po starciu na tarce należy je odsączyć na papierze lub ręczniku papierowym - inaczej farsz będzie rzadki i spłynie z jajek.
Najłatwiejszy farsz do jajek na Wielkanoc - przepis
Składniki:
- 8 jajek,
- 3 średnie ogórki kiszone,
- ząbek czosnku,
- pół łyżeczki słodkiej lub wędzonej papryki,
- 2 łyżki majonezu,
- łyżeczka chrzanu.
Sposób wykonania:
- Jajka ugotuj na twardo w wodzie z niewielkim dodatkiem octu - wtsrarczy łyżka. Dzięki temu jeśli jajka pękną podczas gotowania, białko się nie rozleje i zachowa swój kształt.
- Ugotowane jajka ostudź w zimnej wodzie. Następnie obierz i przekrój każde jajko na pół. Wyjmij żółtka i przełóż do miski.
- Czosnek przeciśnij przez praskę, ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach i odciśnij nadmiar soku za pomocą ręcznika papierowego lub papieru do pieczenia.
- Odciśnięte ogórki dodaj do żółtek, dołóż majonez oraz dopraw do smaku. Wymieszaj dokładnie i nafaszeruj jajka. Następnie oprósz papryką i podawaj na zimno.