Najłatwiejsze jajka faszerowane na Wielkanoc. Smakują bosko, ale przyda się papier

Jajka na Wielkanoc to już chyba oczywista sprawa. Podajemy je na najróżniejsze sposoby, pływają w najlepsze w żurku albo barszczu, miziają się z majonezem, ale wiemy, że najszybciej ze stołu znikają te faszerowane. Jak zrobić faszerowane jajka na Wielkanoc? Przydadzą się ogórki i kawałek papieru.

Jajka faszerowane można zrobić na wiele sposobów, ale po co dodawać sobie roboty przed  świętami? Ten przepis na jajka faszerowane jest banalny i nikomu nie sprawi problemu, a z całą pewnością zasmakują każdemu. Nie ma tu wymyślnych składników, a główny dodatek kocha niemal każdy Polak. Chodzi oczywiście o ogórki kiszone, ale trzeba z nimi zrobić jedną rzecz. Po starciu na tarce należy je odsączyć na papierze lub ręczniku papierowym - inaczej farsz będzie rzadki i spłynie z jajek. 

Zobacz wideo

Najłatwiejszy farsz do jajek na Wielkanoc - przepis

Składniki:

  • 8 jajek,
  • 3 średnie ogórki kiszone, 
  • ząbek czosnku, 
  • pół łyżeczki słodkiej lub wędzonej papryki, 
  • 2 łyżki majonezu, 
  • łyżeczka chrzanu.  

Sposób wykonania:

  1. Jajka ugotuj na twardo w wodzie z niewielkim dodatkiem octu - wtsrarczy łyżka. Dzięki temu jeśli jajka pękną podczas gotowania, białko się nie rozleje i zachowa swój kształt. 
  2. Ugotowane jajka ostudź w zimnej wodzie. Następnie obierz i przekrój każde jajko na pół. Wyjmij żółtka i przełóż do miski. 
  3. Czosnek przeciśnij przez praskę, ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach i odciśnij nadmiar soku za pomocą ręcznika papierowego lub papieru do pieczenia. 
  4. Odciśnięte ogórki dodaj do żółtek, dołóż majonez oraz dopraw do smaku. Wymieszaj dokładnie i nafaszeruj jajka. Następnie oprósz papryką i podawaj na zimno. 
Więcej o: