Jak zrobić naleśniki tak delikatne jak skóra niemowlęcia? Doświadczone kucharki stosują tę metodę

Przepis na naleśniki jest jednym z tych, które każdy zna i często robimy je "na oko". Ta metoda nie zawsze się sprawdzi, naleśniki mogą wyjść zbyt grube, jałowe i rwące się jak niechciane ulotki. Jednak jest na to sposób - najlepsze gospodynie i doświadczone kucharki nie używają do naleśników mleka - stawiają na inny napój.

Jak zrobić naleśniki, które są delikatne, gładziutkie i elastyczne? To wcale nie magia, tylko naprawdę prosty i sprawdzony przepis, który nie zawodzi, bez względu na to, czy chcesz zrobić naleśniki na słodko, na słono lub na przykład wykorzystać je do krokietów.  Cały myk tkwi w mleku - ma go nie być. Ten trik stosują nie tylko najlepsze kucharki, lecz także na przykład Magda Gessler. To wszystko zasługa maślanki - z nią naleśniki są najlepsze. 

Zobacz wideo

Delikatne i jędrne naleśniki bez mleka

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki maślanki naturalnej,
  • 2 łyżki roztopionego masła,
  • szczypta soli lub cukru.
Naleśniki
Naleśniki Fot. GMVozd/iStock

Naleśniki na maślance - sposób wykonania:

  1. Pierwszą rzeczą, o którą należy zadbać, jest doprowadzenie wszystkich składników do temperatury pokojowej. Nie jest to wymóg konieczny, ale na pewno bardzo pozytywnie wpłynie na smak ciasta i finalnie naleśników. 
  2. Do miski wlej maślankę i wbij jajka. Zmiksuj całość i dodaj przesianą mąkę i szczyptę soli lub cukru. Ponownie zmiksuj i pod koniec dodaj roztopione masło. Miskę z ciastem na naleśniki odłóż na ok. 10 minut, by odpoczęło. 
  3. Przygotuj patelnię i delikatnie natłuść ją masłem. Nie powinno być go za dużo, bo ciasto je wchłonie i pierwszy naleśnik się nie uda. 
  4. Kiedy patelnia się już nagrzeje, za pomocą chochelki nakładaj porcje ciasta na naleśniki. Pamiętaj, żeby jednorazowo nie nakładać ciasta zbyt wiele.
  5. Naleśniki smaż na umiarkowanej mocy palnika z obu stron, aż pojawią się charakterystyczne, ciemniejsze plamki od masła. 

Takie naleśniki są idealne na śniadanie, lunch lub obiad. Najlepiej smakują z domową konfiturą lub kremem czekoladowym, ale w wersji wytrawnej są także wyśmienite. Szczególnie polecam naleśniki z kurczakiem i pieczarkami lub ze szpinakiem. Możesz także zapiec je w sosie meksykańskim. Dzięki dodatkowi maślanki będą się idealnie składać i nie ma opcji, że będą się rwać. 

Więcej o: