Sałatka z tuńczykiem jak z wakacji. Uderzy cię nie tylko boski smak, lecz także moc kolorów

Sałatka z tuńczykiem i ryżem to jedna z najlepszych propozycji na posiłek, kiedy chcesz zjeść naprawdę smacznie, kolorowo i jednocześnie zapewnić sobie potężny zastrzyk witamin. Przepis na tę sałatkę jest bardzo prosty i sprawdzi się zarówno na rodzinne spotkania przy stole, jak również jako codzienny lunch. Te składniki tworzą idealne połączenie, które przypomni ci wakacje.

Sałatka z tuńczykiem, ryżem i mnóstwem pyszności - taką możesz zjeść w restauracji podczas wakacji na południu Europy, lub w swojej kuchni, kiedy tylko najdzie cię ochota. Przepis na taką sałatkę jest banalny, może nieco przypominać sałatkę nicejską, ale to zupełnie coś innego. Jest zdecydowanie bardziej pożywna i sycąca. Idealna na świąteczny stół lub do pojemnika do pracy albo szkoły. Te kolory i smaki wprowadzą w końcu wyczekaną wiosnę do twoich potraw - nie czekaj, tylko biegnij po tuńczyka, oliwki i kilka innych dodatków. 

Zobacz wideo

Kolorowa sałatka z tuńczykiem i ryżem - wakacje na talerzu

Składniki:

  • 300 g ryżu, polecam basmati lub paraboliczny, 
  • 200 g tuńczyka w sosie własnym odsączonego z zalewy, 
  • 1 większa czerwona papryka, 
  • 2 cebule dymki, 
  • 3-4 jajka na twardo, 
  • pół puszki kukurydzy, 
  • 2 łyżki czarnych oliwek, 
  • sól, pieprz, posiekana natka pietruszki, 
  • 1 łyżka musztardy, 2 ząbki czosnku, 5 łyżek oliwy, łyżka octu winnego.

Sałatka z tuńczykiemSałatka z tuńczykiem Fot. Shutterstock, eugena-klykova

Sałatka z tuńczykiem - sposób wykonania:

  1. Zacznij od ugotowania ryżu. Ugotuj go al dente w lekko osolonej wodzie, najlepiej bez woreczka. Następnie odcedź i ostudź. 
  2. Kiedy ryż stygnie, przygotuj resztę składników. Z papryki wytnij gniazda nasienne i pokrój ją w kostkę. Nie musi być bardzo drobna. Posiekaj także dymkę oraz ugotowane na twardo jajka. 
  3. Oliwki odcedź z zalewy i pokrój na pół lub na ćwiartki. Jeśli mają pestki, usuń je. Kukurydzę także odcedź z zalewy i wszystko dodaj do miski z ryżem. 
  4. Przygotuj dressing a la winegret. Do miseczki wlej oliwę, dodaj musztardę oraz przeciśnięty czosnek. Dołóż także posiekaną natkę pietruszki, chociaż ja polecam jednak kolendrę. Całość wymieszaj i wlej do sałatki. 
  5. Dopraw do smaku solą, pieprzem, możesz dodać także trochę tymianku. Dokładnie wymieszaj i podawaj. Możesz jednak odczekać godzinę lub dwie, by składniki się przegryzły. 

Taka sałatka momentalnie syci i dodaje energii. Zawsze warto zrobić jej więcej i mieszać z dressingiem tuż przed poadaniem - dzięki temu będzie dłużej świeża i chrupiąca, składniki nie rozmiękną. Jeśli chcesz, możesz dodać do tej sałatki kiszone ogórki lub kilka pomidorków koktajlowych. Pamiętaj, że gotowanie to przede wszystkim dobra zabawa i warto udoskonalać i kombinować z przepisami. Może wymyślisz zupełnie nową sałatkę, która będzie hitem w twojej rodzinie? Życzymy powodzenia.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.