Sałatka z tuńczykiem i ryżem to jedna z najlepszych propozycji na posiłek, kiedy chcesz zjeść naprawdę smacznie, kolorowo i jednocześnie zapewnić sobie potężny zastrzyk witamin. Przepis na tę sałatkę jest bardzo prosty i sprawdzi się zarówno na rodzinne spotkania przy stole, jak również jako codzienny lunch. Te składniki tworzą idealne połączenie, które przypomni ci wakacje.
3
noemi_foodpictures /Shutterstock
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Sałatka z tuńczykiem, ryżem i mnóstwem pyszności - taką możesz zjeść w restauracji podczas wakacji na południu Europy, lub w swojej kuchni, kiedy tylko najdzie cię ochota. Przepis na taką sałatkę jest banalny, może nieco przypominać sałatkę nicejską, ale to zupełnie coś innego. Jest zdecydowanie bardziej pożywna i sycąca. Idealna na świąteczny stół lub do pojemnika do pracy albo szkoły. Te kolory i smaki wprowadzą w końcu wyczekaną wiosnę do twoich potraw - nie czekaj, tylko biegnij po tuńczyka, oliwki i kilka innych dodatków.
REKLAMA
Zobacz wideo
Kolorowa sałatka z tuńczykiem i ryżem - wakacje na talerzu
Składniki:
300 g ryżu, polecam basmati lub paraboliczny,
200 g tuńczyka w sosie własnym odsączonego z zalewy,
Zacznij od ugotowania ryżu. Ugotuj go al dente w lekko osolonej wodzie, najlepiej bez woreczka. Następnie odcedź i ostudź.
Kiedy ryż stygnie, przygotuj resztę składników. Z papryki wytnij gniazda nasienne i pokrój ją w kostkę. Nie musi być bardzo drobna. Posiekaj także dymkę oraz ugotowane na twardo jajka.
Oliwki odcedź z zalewy i pokrój na pół lub na ćwiartki. Jeśli mają pestki, usuń je. Kukurydzę także odcedź z zalewy i wszystko dodaj do miski z ryżem.
Przygotuj dressing a la winegret. Do miseczki wlej oliwę, dodaj musztardę oraz przeciśnięty czosnek. Dołóż także posiekaną natkę pietruszki, chociaż ja polecam jednak kolendrę. Całość wymieszaj i wlej do sałatki.
Dopraw do smaku solą, pieprzem, możesz dodać także trochę tymianku. Dokładnie wymieszaj i podawaj. Możesz jednak odczekać godzinę lub dwie, by składniki się przegryzły.
Taka sałatka momentalnie syci i dodaje energii. Zawsze warto zrobić jej więcej i mieszać z dressingiem tuż przed poadaniem - dzięki temu będzie dłużej świeża i chrupiąca, składniki nie rozmiękną. Jeśli chcesz, możesz dodać do tej sałatki kiszone ogórki lub kilka pomidorków koktajlowych. Pamiętaj, że gotowanie to przede wszystkim dobra zabawa i warto udoskonalać i kombinować z przepisami. Może wymyślisz zupełnie nową sałatkę, która będzie hitem w twojej rodzinie? Życzymy powodzenia.