Mój dziadek pił go do śmierci. Dziś nikt nie pamięta tego napoju

Są takie produkty, żywność i napoje, które pamięta starsze pokolenie, a młodsi nawet nie widzieli na oczy. Mój świętej pamięci dziadek miał w zwyczaju codzienne picie jednego napoju. Myślałam, że każdy go zna i lubi jak ja. Jednak gdy pojechałam w Bieszczady, kupiłam butelkę ciemnego napoju na straganie i dałam narzeczonemu do spróbowania, stwierdził, że jestem pokręcona. A przecież kwas chlebowy jest pyszny.

Kwas chlebowy to napój popularny w różnych częściach świata, coraz rzadziej jednak spotykany w polskich domach. To bardzo zdrowy i smaczny napój, który bywa prawdziwym wybawianiem podczas upalnych dni i momentów odwodnienia. Jeśli więc zastanawiasz się, jak skutecznie ugasić pragnienie, koniecznie sięgnij po domowy kwas chlebowy. Mój dziadek pił go codziennie i kupował w starym "domu towarowym". Jednak można go przygotować samodzielnie. Nie trzeba jechać w Bieszczady, żeby napić się dobrego kwasu chlebowego. 

Zobacz wideo

Stary, zapomniany napój, który gasi pragnienie lepiej niż woda

Składniki:

  • 8-10 l wody (najlepiej dobrej jakości mineralnej),
  • 1,5 kg razowego chleba, żytniego lub np. orkiszowego (możesz połączyć dwa rodzaje, ale pieczywo musi być dobrej jakości, na naturalnym zakwasie),
  • 5 dag drożdży,
  • 35 dag cukru,
  • 1 łyżka suchego ryżu,
  • do smaku: kilka rodzynek, starta skórka z cytryny.

Domowy kwas chlebowy - sposób wykonania:

  1. Chleb pokrój w kostkę i przełóż do dużego słoja lub kamionki. Następnie zalej wrzątkiem i przykryj gazą. Odstaw na 24 godziny i od czasu do czasu zamieszaj.
  2. Po upływie doby odcedź kawałki chleba, dodaj cukier oraz drożdże rozpuszczone w ciepłej wodzie. Dodaj także rodzinki i skórkę z cytryny, jeśli używasz tych dodatków. Zamieszaj i odstaw na kolejną dobę.
  3. Kiedy na górze pojawi się piana, możesz już przelewać kwas do szklanych butelek. Do każdej z nich dodaj odrobinę ryżu. Trzymaj w chłodnym miejscu.

Kwas chlebowy naprawdę świetnie smakuje, a najlepiej go pić w ciepłe dni. Mój dziadek mawiał, że to takie piwo dla niepijących alkoholu. Faktycznie, kwas chlebowy jest mocno gazowany i smakiem może nieco przypominać ciemne piwo, ale nie ma w nim ociupiny alkoholu. Jeśli macie ochotę spróbować czegoś, co wasi bliscy mogą pamiętać sprzed kilkudziesięciu lat, ten przepis jest najlepszy.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.