Kwas chlebowy to napój popularny w różnych częściach świata, coraz rzadziej jednak spotykany w polskich domach. To bardzo zdrowy i smaczny napój, który bywa prawdziwym wybawianiem podczas upalnych dni i momentów odwodnienia. Jeśli więc zastanawiasz się, jak skutecznie ugasić pragnienie, koniecznie sięgnij po domowy kwas chlebowy. Mój dziadek pił go codziennie i kupował w starym "domu towarowym". Jednak można go przygotować samodzielnie. Nie trzeba jechać w Bieszczady, żeby napić się dobrego kwasu chlebowego.
Składniki:
Kwas chlebowy naprawdę świetnie smakuje, a najlepiej go pić w ciepłe dni. Mój dziadek mawiał, że to takie piwo dla niepijących alkoholu. Faktycznie, kwas chlebowy jest mocno gazowany i smakiem może nieco przypominać ciemne piwo, ale nie ma w nim ociupiny alkoholu. Jeśli macie ochotę spróbować czegoś, co wasi bliscy mogą pamiętać sprzed kilkudziesięciu lat, ten przepis jest najlepszy.