Puszyste placuszki wypełnione owocami. Takiej mieszanki nie robi żadna babcia i mama

Śniadaniowe placuszki to miła odmiana dla klasycznych kanapek i jajecznicy. Przygotowanie ich nie jest skomplikowane, ani trudne. Zrób je w najbliższym czasie i zobacz, jak cała rodzina się nimi zajada. Ten jeden dodatek nadaje im zdrowej słodkości.

Smak słodkich i mięciutkich racuchów zna chyba każdy. Podaje się je zazwyczaj na śniadania lub kolację, a ich przepis jest nam dobrze znany. W wielu domach do ciasta drożdżowego nie dodaje się żadnych dodatków, inni zaś wrzucają do niego jabłka. Ta receptura pokazuje, że można je zrobić jeszcze inaczej. Jak? Wystarczy, że zamieni się owoc, który dodaje nowego smaku. Tym razem zamiast jabłek postawiliśmy na banany. Dzięki swojej słodkości przygotowane placuszki są jeszcze smaczniejsze.

Zobacz wideo

Przepis na racuchy z bananami

Składniki na zaczyn drożdżowy

  • 50 g świeżych drożdży,
  • łyżka drobnego cukru,
  • łyżka mąki pszennej,
  • 150 ml podgrzanego mleka.

Składniki na ciasto

  • 600 g mąki pszennej,
  • 3 łyżki drobnego cukru,
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • 2 jajka,
  • łyżka masła,
  • 250 ml ciepłego mleka.

Składniki dodatkowe

  • 3 duże banany
  • olej roślinny do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania

  1. Przyrządzanie racuchów zacznij od przygotowania zaczynu. Drożdże umieść w kubku, dodaj cukier i energicznie wymieszaj. Składniki powinny się rozpuścić i połączyć. Następnie dodaj ciepłe mleko i mąkę. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
  2. Teraz czas na przygotowanie ciasta. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier i cukier waniliowy. Wbij również jajka, wlej podgrzane mleko i rozpuszczone w rondelku masło.
  3. Na koniec wlej wyrośnięty zaczyn i wymieszaj całość za pomocą miksera na wolnych obrotach lub łyżki. Ciasto powinno być gęste i jednolite. Wierzch miski przykryj czystą ścierką i odstaw na około 60 minut do wyrośnięcia.
  4. Banany obierz i pokrój je w plastry. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Za pomocą łyżki formuj na tłuszczu zgrabne placki. Na wierzchu każdego ułóż kawałki owoców.
  5. Racuchy smaż z dwóch stron do zarumienienia. Po wysmażeniu przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Wierzch posyp cukrem pudrem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.