Przepis na zupę bez gotowania. Prościej się nie da. Zaimponujesz nawet teściowej

Gotowanie zupy często wiąże się z długim oczekiwaniem. Żeby nabrała odpowiednio intensywnego smaku, trzeba poświęcić na jej przygotowanie czasem nawet kilka godzin. Tak jest chociażby w przypadku rosołu. Nie zawsze jednak przepis na zupę musi być tak wymagający. Ta zupa krem z brokułów jest tego najlepszym przykładem.

Zup zostało wymyślonych już tyle, że naprawdę mamy spore pole do popisu, gdy chcemy ugotować coś smacznego i nietuzinkowego. Sprawa nieco się komplikuje, gdy chcemy, żeby było to danie łatwe do zrobienia i szybkie. Wtedy trzeba zrobić już nieco większe rozeznanie. Na szczęście istnieje przepis na zupę krem z brokułów i fety, który jest prosty jak konstrukcja cepa. Nie trzeba nawet używać garnka, nie trzeba nic gotować. Wystarczy pokroić składniki, upiec je, a potem tylko zblendować. 

Zobacz wideo Zobacz trzy nasze przepisy na superproste zupy

Przepis pochodzi z Instagrama The Feed Feed. Bardzo spodobał się użytkownikom i zyskał ponad pięć tysięcy polubień. "Wow! To jest genialne!", "Wygląda pysznie", "To jest taaaakie dobre" - pisali w komentarzach pod postem. Jeżeli też chcesz przekonać się, czy ten przepis na zupę faktycznie jest taki świetny, niżej podrzucamy przepis razem z wideo, na którym wszystko jest pokazane krok po kroku.

Przepis na zupę krem z brokułów i fety. Prościej się nie da

Składniki:

  • 1 opakowanie sera feta,
  • 4 szklanki różyczek brokułu,
  • 4 szklanki bulionu warzywnego,
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
  • 450 g ziemniaków,
  • cebula,
  • 4 gałązki świeżego tymianku,
  • główka czosnku,
  • łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu,
  • pół łyżeczki soli.
 

Sposób przygotowania:

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Kładziemy na niej różyczki brokułu, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, fetę, pokrojoną na kawałki cebulę, a także gałązki tymianku oraz całą główkę czosnku (z odciętą górą). Posypujemy solą, pieprzem oraz skrapiamy oliwą.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Wkładamy blaszkę z warzywami i serem do środka i pieczemy przez 30 minut lub do zmięknięcia warzyw oraz lekkiego zbrązowienia fety.

Zupa krem z brokułówZupa krem z brokułów nesavinov /Shutterstock

Główkę czosnku zabieramy z blachy po upieczeniu i zostawiamy z boku do ostygnięcia. Pozostałe składniki przekładamy do blendera. Tymianek też, ale nie całą gałązkę, a same listki. Upieczone i ostudzone ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i również wrzucamy do urządzenia. Wlewamy bulion i blendujemy wszystko na gładki, zielony krem. Zupę krem z brokułu serwujemy gorącą. Możemy ją udekorować tymiankiem lub skropić oliwą z oliwek.

Ten przepis na zupę jest ekspresowy i nie ma w nim nic skomplikowanego. To świetny wybór dla osób, które nie czują się jeszcze dobrze w kuchni oraz dla tych, którzy mają mało czasu i nie mogą przez cały czas pilnować gotującej się zupy lub innego dania. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.