Co na obiad na Niedzielę Przewodnią? W mojej rodzinie ten dzień to swego rodzaju przedłużenie świąt wielkanocnych i z tego powodu przygotowuję na obiad najlepszą pieczeń pod słońcem. Wychodzi soczysta, delikatna i pełna aromatu, dzięki ważnej czynności, którą robię dzień wcześniej. Przydaje się do tego miska.
4
Angelika Heine /Shutterstock
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Niedziela Przewodnia, nazywana także Niedzielą Białą lub Niedzielą Miłosierdzia Bożego to pierwsza niedziela po Wielkanocy i wiele osób (tak jak moja rodzina) traktuje ją jako swojego rodzaju przedłużenie świętowania wielkanocnego. Z tej okazji w na naszych stołach pojawiają się najróżniejsze smakołyki i spotykamy się z bliskimi, z którymi nie daliśmy rady spotkać się w święta.
REKLAMA
Zobacz wideo
Tego dnia zawsze robię soczystą pieczeń z karkówki i to już pewna tradycja w moim domu. Mięso wychodzi soczyste i delikatne tak, że nawet nie trzeba go kroić - samo rozpada się pod naciskiem widelca. Jak uzyskać taki efekt? Ważna jest wcześniejsza kąpiel. Dobę przed pieczeniem wkładam mięso do miski z solanką. Dzięki temu mięso nie tylko jest smaczniejsze, ale zachowuje także piękny kolor. Pod przepisem na soczystą karkówkę znajdziesz sprawdzony przepis na solankę do wieprzowiny - to klucz to obiadowego sukcesu.
Soczysta karkówka na niedzielny obiad - przepis, który nie zwodzi
Składniki:
1,5 kg karkówki,
ok. 600 g pieczarek,
2 duże cebule,
1 papryka,
2-3 ząbki czosnku,
pieprz, słodka i ostra papryka, 2-3 listki laurowe, suszony tymianek do smaku,
odrobina smalcu,
solanka
Pieczona karkówka z solanki - sposób wykonania:
Dzień wcześniej włóż karkówkę do solanki. Miskę z solanką i mięsem przechowuj w zimnym miejscu. Po tym czasie wyjmij mięso z solanki i osusz.
Mięso pokrój w plastry i natrzyj przyprawami. Soli nie musisz dodawać, bo mięso będzie już lekko słone. Ponownie odłóż na jakiś czas.
Kiedy mięso się marynuje, podsmaż pokrojone pieczarki z cebulą. Powinny tylko lekko zwiędnąć, bo i tak dojdą w piekarniku.
Na patelni obsmaż każdy kawałek mięsa z obu stron, by się zamknęło. To jest gwarancja soczystości.
Do brytfanny lub naczynia żaroodpornego włóż podsmażone pieczarki, czosnek przeciśnięty przez praskę, następnie połóż paprykę pokrojoną w paski oraz mięso. Zalej całość szklanką bulionu i włóż do piekarnika.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni i piecz całość przed 50 minut. Pod koniec pieczenia możesz dodać śmietanę, by powstał aksamitny sos. Podawaj z kaszą lub ziemniaczanym puree i ulubioną surówką - świetnie pasuje także najzwyklejszy ogórek kiszony.
Jak zrobić solankę do mięsa - to banalne, ale ważne są proporcje
Składniki na solankę do wieprzowiny:
1 szklanka soli,
4 litry wody,
ok. 0,5 szklanki cukru,
5-7 ząbków czosnku,
płaska łyżka pieprzu ziarnistego,
kilka listków laurowych,
kilka kulek ziela angielskiego,
łyżka majeranku (opcjonalnie).
Wodę z solą i cukrem zagotuj. Do gorącej solanki dodaj przyprawy oraz posiekany czosnek. Następnie pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Do zimnej solanki włóż osuszone mięso i całość przechowuj w chłodzie, w zależności od mięsa od kilkunastu godzin do nawet trzech dni.