Na Niedzielę Przewodnią zawsze robię tę pieczeń. Jest delikatna i soczysta dzięki czynności z miską

Co na obiad na Niedzielę Przewodnią? W mojej rodzinie ten dzień to swego rodzaju przedłużenie świąt wielkanocnych i z tego powodu przygotowuję na obiad najlepszą pieczeń pod słońcem. Wychodzi soczysta, delikatna i pełna aromatu, dzięki ważnej czynności, którą robię dzień wcześniej. Przydaje się do tego miska.

Niedziela Przewodnia, nazywana także Niedzielą Białą lub Niedzielą Miłosierdzia Bożego to pierwsza niedziela po Wielkanocy i wiele osób (tak jak moja rodzina) traktuje ją jako swojego rodzaju przedłużenie świętowania wielkanocnego. Z tej okazji w na naszych stołach pojawiają się najróżniejsze smakołyki i spotykamy się z bliskimi, z którymi nie daliśmy rady spotkać się w święta.

Zobacz wideo

Tego dnia zawsze robię soczystą pieczeń z karkówki i to już pewna tradycja w moim domu. Mięso wychodzi soczyste i delikatne tak, że nawet nie trzeba go kroić - samo rozpada się pod naciskiem widelca. Jak uzyskać taki efekt? Ważna jest wcześniejsza kąpiel. Dobę przed pieczeniem wkładam mięso do miski z solanką. Dzięki temu mięso nie tylko jest smaczniejsze, ale zachowuje także piękny kolor. Pod przepisem na soczystą karkówkę znajdziesz sprawdzony przepis na solankę do wieprzowiny - to klucz to obiadowego sukcesu. 

Karkówka pieczona w taki sposób zawsze wychodzi miękka i soczysta. To są sekrety największych kucharzy. Zdjęcie ilustracyjne
Karkówka pieczona w taki sposób zawsze wychodzi miękka i soczysta. To są sekrety największych kucharzy. Zdjęcie ilustracyjne istock / pengyou91

Soczysta karkówka na niedzielny obiad - przepis, który nie zwodzi

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki,
  • ok. 600 g pieczarek,
  • 2 duże cebule,
  • 1 papryka,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • pieprz, słodka i ostra papryka, 2-3 listki laurowe, suszony tymianek do smaku, 
  • odrobina smalcu, 
  • solanka

Pieczona karkówka z solanki - sposób wykonania:

  1. Dzień wcześniej włóż karkówkę do solanki. Miskę z solanką i mięsem przechowuj w zimnym miejscu. Po tym czasie wyjmij mięso z solanki i osusz.
  2. Mięso pokrój w plastry i natrzyj przyprawami. Soli nie musisz dodawać, bo mięso będzie już lekko słone. Ponownie odłóż na jakiś czas.
  3. Kiedy mięso się marynuje, podsmaż pokrojone pieczarki z cebulą. Powinny tylko lekko zwiędnąć, bo i tak dojdą w piekarniku.
  4. Na patelni obsmaż każdy kawałek mięsa z obu stron, by się zamknęło. To jest gwarancja soczystości.
  5. Do brytfanny lub naczynia żaroodpornego włóż podsmażone pieczarki, czosnek przeciśnięty przez praskę, następnie połóż paprykę pokrojoną w paski oraz mięso. Zalej całość szklanką bulionu i włóż do piekarnika.
  6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni i piecz całość przed 50 minut. Pod koniec pieczenia możesz dodać śmietanę, by powstał aksamitny sos. Podawaj z kaszą lub ziemniaczanym puree i ulubioną surówką - świetnie pasuje także najzwyklejszy ogórek kiszony. 

Jak zrobić solankę do mięsa - to banalne, ale ważne są proporcje

Składniki na solankę do wieprzowiny:

  • 1 szklanka soli,
  • 4 litry wody,
  • ok. 0,5 szklanki cukru,
  • 5-7 ząbków czosnku,
  • płaska łyżka pieprzu ziarnistego,
  • kilka listków laurowych,
  • kilka kulek ziela angielskiego,
  • łyżka majeranku (opcjonalnie).

Wodę z solą i cukrem zagotuj. Do gorącej solanki dodaj przyprawy oraz posiekany czosnek. Następnie pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Do zimnej solanki włóż osuszone mięso i całość przechowuj w chłodzie, w zależności od mięsa od kilkunastu godzin do nawet trzech dni.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.