Szybkie i łatwe ciasteczka owsiane. Mąż mówił, że nie będzie jadł jak koń, teraz je uwielbia

Ciasteczka owsiane to pyszna, szybka i łatwa przekąska i załagodzenie ochoty na słodkie, która potrafi dopaść niespodziewanie. Przepis na ciasteczka owsiane jest banalnie prosty i nikomu nie sprawi problemu. Nie spostrzeżesz się, kiedy cała partia zniknie z talerzy, takie są pyszne.

Przepis na ciasteczka owsiane to rzecz, którą musi znać każdy łasuch tego świata. Ich zrobienie jest banalnie proste, zajmuje naprawdę niewiele czasu, a smakują tak, że można się rozmarzyć. Tutaj nie ma żadnych ukrytych składników, sekretów i magicznych zaklęć. Mąż je uwielbia i chociaż na początku nie był przekonany do ciasteczek z płatków owsianych, to teraz prosi mnie, żeby, robiła je chociaż raz w tygodniu.

Zobacz wideo

Najłatwiejsze ciasteczka owsiane - przepis 

Składniki:

  • 50 g mąki pszennej, może być pełnoziarnista,
  • 200 g błyskawicznych płatków owsianych
  • 3 pełne łyżki cukru (lub mniej, jeśli wolisz).
  • 2 jajka,
  • 100 g masła,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • opcjonalnie: suszone lub kandyzowane owoce albo rodzynki.

Ciasteczka owsiane - sposób wykonania:

  1. Na samym początku pracy wyjmij masło z lodówki, by zmiękło. Warto to zrobić ok. 30 minut przed pieczeniem.
  2. Do miski wsyp płatki owsiane, dodaj mąkę pszenną, cukier, wbij jajka i dodaj miękkie masło. Dołóż także cynamon, owoce i wymieszaj całość za pomocą łyżki lub szpatułki.
  3. Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Następnie nakładaj na nią porcje ciasteczek - rób to za pomocą łyżki i lekko spłaszcz je, by były cienkie i w miarę jednakowe.
  4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni. Ciasteczka piecz przez 15-20 minut, w zależności od ich wielkości i kształtu.

Takie ciasteczka spokojnie przetrwają nawet tydzień, pod warunkiem że będą przechowywane w szczelnie zamkniętych pojemnikach (i że nikt ich nie zje). Jeśli chcesz, możesz dodać do nich kawałki czekolady - białej lub mlecznej. Takie ciasteczka to raj dla podniebienia. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.