Zrób je na śniadanie, a nie tylko domownicy poczują ich zapach. Sąsiedzi będą pytać o przepis

O poranku najlepiej zjeść coś pożywnego, co odpowiednio nastroi nas na resztę dnia. Co więc można zjeść, by tak się stało? Świeże bułeczki z ciekawym wnętrzem będą świetnym rozwiązaniem. Wykonaj ten przepis i zaskocz domowników nie tylko smakiem, ale też niezwykłym aromatem.

Wstając rano mamy w głowie, że najlepiej będzie, gdy coś zjemy. Do głowy wpadają więc najbardziej oczywiste pomysły takie jak jajecznica, czy kanapki. Nikt nawet nie pomyśli, że można zrobić bułeczki, który będą podstawą do tego posiłku. Zrobienie ich sprawi, że cała rodzina będzie zachwycona i będzie błagać o więcej.

Zobacz wideo

Bułeczki z tej receptury mają w sobie dwa składniki, które sprawiają, że są tak pyszne. Pierwszym z nich jest boczek, a drugim żółty ser. Nie jest to oczywiste połączenie smakowe, ale na pewno smaczne. Gdy je wypieczesz, to poczujesz, jak piękny zapach wydzielają. Poczują go nawet sąsiedzi, którzy zapukają, prosząc o przepis.

Przepis na mini bułeczki z boczkiem i serem

Składniki

  • 300 g mąki pszennej,
  • 7 g suchych drożdży,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżeczka soli,
  • 200 ml ciepłej wody,
  • 100 g startego sera żółtego,
  • 100 g boczku, pokrojonego w kostkę.

Sposób przygotowania

  1. W małej misce rozpuść drożdże w ciepłej wodzie. Dodaj cukier i odstaw na około 5 minut.
  2. W dużej misce wymieszaj mąkę pszenną z solą. Dodaj rozczyn z drożdży i wodę, a następnie wyrabiaj ciasto przez około 5-7 minut, aż będzie elastyczne i gładkie.
  3. Do ciasta dodaj starty ser żółty i pokrojony boczek. Kontynuuj wyrabianie, aż składniki równomiernie się połączą.
  4. Przykryj miskę czystą ściereczką i odstaw ciasto do wyrośnięcia na około godzinę w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
  5. Gdy ciasto wyrośnie, wyłóż blachę papierem do pieczenia. Mini bułeczki przygotuj formując małe kulki ciasta i układając je na blaszce. Upewnij się, że mają one wystarczająco dużo miejsca między sobą, aby mogły wyrosnąć. Odstaw bułeczki na 15-20 minut, aby ponownie wyrosły.
  6. Przed pieczeniem, rozgrzej piekarnik do 180°C. Gdy bułeczki ponownie wyrosną, włóż blaszkę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 15-20 minut, aż bułki nabiorą złotobrązowego koloru i będą chrupiące na zewnątrz.
  7. Podawaj je na ciepło lub lekko schłodzone. Świetnie smakują z dodatkiem domowego sosu.
Więcej o: