To najlepszy przepis na szparagi. Wiosną zawsze robię je w ten sposób [PRZEPIS, ZDJĘCIA]

Niewiele jest tak uniwersalnych dań jak tarta. Można ją z powodzeniem zaserwować zarówno na śniadanie, obiad, jak i na kolację i położyć na niej, co tylko chcesz. To chociażby świetny przepis na szparagi, zwłaszcza jeśli nudzi cię już szparagowy klasyk z jajkiem poche i sosem holenderskim. Tarta doskonale smakuje i na ciepło, i na zimno, dzięki czemu świetnie sprawdzi się jako posiłek w pracy lub w szkole. Możesz ją też zabrać na rodzinny piknik!

Kruche, maślane ciasto i delikatna masa jajeczna skrywająca sprężyste, zielone szparagi. Jeszcze tylko garść suszonych pomidorów, kawałek koziego sera i mamy przepis na idealną wiosenną tartę.

Prosty przepis na szparagi. Jak zrobić ciasto kruche? Ostrożnie z rękami

Zaczynamy od przygotowania kruchego spodu na tartę. Jest to dość czasochłonny proces, ale bez obaw - większość pracy wykonuje za ciebie lodówka, a później piekarnik. Samo zagniecenia ciasta trwa krótko, a nawet można powiedzieć, że im mniej czasu na to poświęcisz, tym lepiej. Aby ciasto rzeczywiście było kruche, należy unikać nadmiernego ogrzania składników rękoma i wyrabiać je jak najkrócej. Ponadto wszystkie składniki, poza mąką, powinny być zimne.

embed

fot. Agnieszka Mikucka-Sokołowska

W misce umieszczamy mąkę, pokrojone w kawałeczki masło oraz jajko. Dodajemy również szczyptę soli i rozcieramy składniki opuszkami palców, aż masa zacznie przypominać dość grubą kruszonkę. Na początkowym etapie używamy tylko opuszków, aby nie ogrzać zbytnio składników ciepłem naszych dłoni. Kiedy składniki są już wstępnie połączone, dodajemy łyżkę zimnej wody i szybko zagniatamy ciasto w kulę.

embed

fot. Agnieszka Mikucka-Sokołowska

Teraz ciasto powinno odpocząć. Kulę lekko spłaszczamy (aby szybciej się schłodziła), owijamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Proces można przyspieszyć i włożyć ciasto do zamrażarki. Wtedy wystarczy mu 20 minut.

embed

fot. Agnieszka Mikucka-Sokołowska

Schłodzone ciasto przekładamy na lekko oprószony mąką blat lub na papier do pieczenia i rozwałkowujemy na cienki, okrągły placek. Delikatnie przenosimy ciasto do formy na tartę, można sobie w tym pomóc, nawijając je na wałek. Odcinamy wszystko, co wystaje ponad boki foremki, a spód ciasta nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane ciasto ponownie schładzamy - w lodówce zajmie to pół godziny, a w zamrażarce wystarczy kilka minut.

embed

fot. Agnieszka Mikucka-Sokołowska

Przepis na szparagi. Jak piec ciasto kruche? Pamiętaj o obciążeniu

Na schłodzonym cieście rozkładamy arkusz papieru do pieczenia i wsypujemy do formy obciążenie. Możecie użyć specjalnych ceramicznych kulek lub wykorzystać to, co macie pod ręką w kuchni, np. suchą fasolę, ryż lub kaszę. Ja sama używam mieszanki kasz, których termin przydatności do spożycia dawno już minął, a w ten sposób zyskały drugie życie. Takich domowych obciążników możesz używać wielokrotnie. Przechowuj je w szczelnie zamkniętym słoiku.

embed

fot. Agnieszka Mikucka-Sokołowska

Formę z obciążeniem wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Pieczemy przez 15 minut, po czym zdejmujemy obciążenie i dopiekamy kolejne 10 minut. Upieczony kruchy spód odstawiamy na chwilę do ostudzenia, aby nie oparzyć się, gdy będziemy rozkładać na nim składniki.

Przepis na szparagi. Jak zrobić farsz do tarty? 

Przed kolejnym etapem pieczenia zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 stopni. W międzyczasie przygotowujemy farsz do tarty. W dużej misce dokładnie mieszamy jogurt z jajkami. Doprawiamy łyżeczką musztardy oraz solidną szczyptą soli i pieprzu. Nie żałuj przypraw, bo ta masa w dużej mierze odpowiada za finalny smak potrawy i nie może być mdła.

embed

fot. Agnieszka Mikucka-Sokołowska

Odkrawamy zdrewniałe końcówki szparagów, a pozostałą część kroimy pod skosem na mniejsze kawałki. Suszone pomidory kroimy w paseczki, a roladę kozią w grube plastry. Rozkładamy te składniki na upieczonym spodzie tarty i zalewamy masą jajeczną.

embed

fot. Agnieszka Mikucka-Sokołowska

Można też wcześniej zachować kilka główek szparagów i na koniec ułożyć je na masie jajecznej. Będą się pięknie prezentowały po upieczeniu. Tartę pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach. Po tym czasie wierzch tarty powinien być ścięty i lekko zarumieniony. Przed krojeniem lekko studzimy, choć wiem, że niełatwo jest dłużej czekać.

embed

fot. Agnieszka Mikucka-Sokołowska

Wariacje na temat tarty

Tarta z tego przepisu jest bardzo uniwersalna i świetnie sprawdzi się też z innymi dodatkami. Kruche ciasto i masa jajeczno-jogurtowa to idealna baza, w którą możesz wkomponować ulubione składniki.

Z warzyw wspaniale będą pasować blanszowane brokuły lub kalafior, a wiem z doświadczenia, że często brakuje nam pomysłów na ich wykorzystanie. Dobrym wyborem będzie też podsmażona botwinka lub grzyby. A kiedy brakuje ci czasu, możesz skorzystać z warzyw w puszce, takich jak kukurydza lub groszek.

Do podkręcenia smaku tarty świetnie nadają się wszelkie sery – te miękkie pleśniowe, nieco twardsze żółte oraz te twarde, długo dojrzewające, o wyrazistym smaku jak parmezan czy grana padano. Popularnym dodatkiem są też długo dojrzewające szynki, np. szynka parmeńska lub podsmażony boczek.

Możesz również doprawić masę jajeczną, tak aby lepiej pasowała do wybranych przez ciebie składników. Wykorzystaj w tym celu świeże lub suszone zioła, gałkę muszkatołową lub płatki chilli.

Zobacz wideo Szukasz pomysłu na wytrawną tartę? Zobacz nasz przepis na tartę hamburgerową

Zamienniki składników na tartę ze szparagami

Poniższy przepis jest pewną bazą dla kruchych, wytrawnych tart. Warto bawić się składnikami dodawanymi do farszu, ale sam przepis na kruche ciasto i masę jajeczną powinien pozostać bez większych zmian. Niewielkimi wyjątkami są:

  • Mąka w przepisie na kruche ciasto

Zamiast uniwersalnej mąki pszennej można użyć jasnej mąki orkiszowej (typ 630). Mąka pełnoziarnista nie sprawdzi się w przepisie na klasyczny, kruchy spód.

  • Jogurt w przepisie na masę jajeczną

Jako jego zamiennik można wykorzystać również śmietanę. Moim zdaniem najlepsza będzie kwaśna śmietana 18 proc., ale przepis uda się również ze słodką, płynną śmietanką z kartonika - zarówno 18 proc., jak i 30 proc. Doskonale sprawdzi się też mleczko kokosowe.

embed

Składniki na spód do tarty, fot. Agnieszka Mikucka-Sokołowska

Najczęstsze błędy

  • Ciasto na tartę jest twarde i trudno się je kroi

Przede wszystkim wszystkie składniki na kruche ciasto (z wyjątkiem mąki) muszą być zimne. Ciasto na tartę powinno być wyrabiane krótko, tylko do połączenia składników. Nie należy go długo zagniatać, a jedynie szybko utrzeć opuszkami palców (ciepło dłoni mu nie służy) i krótko zagnieść dopiero na końcowym etapie. Ocieplenie składników oraz długie wyrabianie powodują wzmocnienie siatki glutenowej, a to skutkuje utratą kruchości ciasta.

Dobrym sposobem jest zmiksowanie składników ciasta w blenderze kielichowym, a potem tylko szybkie, ręczne uformowanie ciasta w kulę.

  • Masa jajeczna pęka w trakcie pieczenia

Masa jajeczna pęka, kiedy wyrośnie zbyt szybko. Ważne jest, aby po upieczeniu spodu tarty zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180 stopni i chwilę odczekać, aby ten rzeczywiście miał czas nieco ostygnąć. Każdy piekarnik pracuje trochę inaczej - ważna jest tutaj znajomość swojego sprzętu. Jeśli twój piekarnik mocno się rozgrzewa, to może być konieczne zmniejszenie temperatury o dodatkowe 10 stopni.

Przepis na szparagi. Przechowywanie tarty

Upieczoną tartę można przechowywać w lodówce przez około 2-3 dni. Przed podaniem można ją ponownie, przez kilka minut, podgrzać w piekarniku.

W lodówce świetnie się przechowuje również surowe ciasto na tartę. Można je przygotować nawet 3 dni wcześniej. Pamiętaj tylko szczelnie owinąć je folią spożywczą, aby nie wysychało. W zamrażarce surowe ciasto wytrzyma nawet 2 miesiące, więc z powodzeniem możesz od razu przygotować podwójną porcję i część zamrozić. By rozmrozić ciasto, dzień wcześniej przełóż je do lodówki.

Jak zrobić szparagi? Prosta tarta z suszonymi pomidorami, kozim serem i szparagami

  • Liczba porcji: 8
  • Czas przygotowywania: 30 minut
  • Czas chłodzenia ciasta: 1 godzina 20 minut
  • Czas pieczenia: 55 minut

Przepis na szparagi. Składniki na kruche ciasto:

  • 200 g mąki pszennej uniwersalnej,
  • 100 g zimnego masła,
  • 1 zimne jajko,
  • pół łyżeczki soli,
  • 1-2 łyżki zimnej wody.

Przepis na szparagi. Składniki na nadzienie:

  • 3 jajka,
  • 300 g jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 18 proc.,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • sól,
  • pieprz,
  • pół pęczka zielonych szparagów,
  • 100 g sera koziego (rolady twarogowej lub pleśniowej),
  • kilka suszonych pomidorów.

Dodatkowo:

  • forma na tartę o średnicy 26 cm,
  • obciążenie do upieczenia spodu tarty (np. ceramiczne kulki lub sucha fasola).
embed

Składniki na nadzienie do tarty, fot. Agnieszka Mikucka-Sokołowska

Przepis na szparagi. Sposób przygotowania tarty:

  1. Na początku zagnieć ciasto. W dużej misce umieść mąkę, sól, zimne masło pokrojone w niewielką kostkę oraz jajko. Rozcieraj składniki opuszkami palców, aż powstaną grudki ciasta. Dodaj łyżkę zimnej wody i szybko zagnieć ciasto w kulę. Jeśli ciasto będzie się kruszyć, dodaj jeszcze jedną łyżkę wody. Kulę ciasta owiń folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki lub na 20 minut do zamrażarki.
  2. Schłodzone ciasto przełóż na oprószony mąką blat i rozwałkuj na okrągły, cienki placek. Wyłóż nim formę na tartę o średnicy 26 cm i odetnij wystające boki. Ponakłuwaj ciasto widelcem i ponownie wstaw do lodówki na 20 minut (lub na kilka minut do zamrażarki).
  3. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Schłodzone ciasto przykryj arkuszem papieru do pieczenia. Na papier wyłóż obciążenie - mogą to być specjalne kulki ceramiczne lub sucha fasola, a nawet kasza czy ryż. Wstaw formę na tartę do piekarnika i piecz przez 15 minut z obciążeniem, a następnie zdejmij obciążenie i zapiekaj kolejne 10 minut. Po upieczeniu lekko wystudź ciasto i zmniejsz temperaturę piekarnika do 180 stopni.
  4. W międzyczasie przygotuj farsz. Jogurt wymieszaj z jajkami, żółtkiem oraz łyżeczką musztardy. Dopraw solidnie solą oraz pieprzem. Szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końce, a resztę pokrój na mniejsze, ukośne kawałki. Suszone pomidory pokrój w paski, a kozią roladę w plastry. Na upieczonym spodzie tarty rozłóż przygotowane składniki i zalej je masą jajeczną. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 30 minut, aż wierzch tarty się zetnie i lekko zarumieni.

Spodobał ci się ten przepis na szparagi? A może masz pytania? Zostaw komentarz lub napisz do nas na adres: haps_redakcja@agora.pl. Zachęcamy też do głosowania w naszej sondzie.

Jak najbardziej lubisz jeść szparagi?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.