Ciężko uwierzyć, że dodaje się ten składnik do zupy z marchwi. To dodatek do deserów

Czy kiedykolwiek odważyłeś się na niecodzienne połączenia smakowe, które dla niektórych są abstrakcyjne? Jeśli nie, to tym razem jest na to pora. Ten przepis pokazuje, że można łączyć takie dodatki, które w życiu nie przyszłyby nam do głowy i są naprawdę smaczne.

Łączenie na pozór wcale niepasujących do siebie smaków staje się coraz popularniejsze. Zazwyczaj robi się to z wytrawnymi i słodkimi składnikami i decydują się na to nie tylko profesjonalni kucharze. W zaciszu swojego domu również można wyczarować niespotykane smaki, które zaszokują nie jednego smakosza.

Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!

Pascal Brodnicki pokazał, że takich połączeń nie warto się bać. W jednym z filmików oczarował i zaskoczył swoich widzów połączeniem kakao i marchewki. Ale jak to wyglądało w praktyce? Znany nam kucharz w pierwszej kolejności zrobił zupę krem z marchewki, a gdy była gotowa do podania, uraczył ją nietuzinkowym dodatkiem. Były to kakaowe grzanki, które zrobił własnoręcznie.

Przepis na zupę krem z marchewką z kakaowymi grzankami Pascala Brodnickiego

Składniki

  • 1 l wody,
  • 750 g marchwi,
  • cebula,
  • łyżeczka purée z chili,
  • łyżka curry czerwonego,
  • 4 kromki chleba,
  • 1,5 łyżeczki niesłodzonego kakao w proszku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania

  1. Cebulę obierz i pokrój w bardzo drobną kosteczkę.
  2. Oliwę wylej do garnka i na zimny tłuszcz wrzuć pastę curry i purée z chili. Do całości dodaj wcześniej pokrojoną cebulę,  wymieszaj i smaż na średnim ogniu.
  3. W czasie gdy cebula się smaży pokój w plasterki o grubości około 1 cm marchew. Następnie wrzuć ją do garnka i smaż przez około 3-4 minuty. Co jakiś czas mieszaj.
  4. Gdy w garnku wszystko się podsmaży, wlej 1 l wody, zamieszaj i przykryj pokrywką. Marchewka ma się gotować przez około 20 minut.
  5. W czasie gdy zupa się gotuje, przygotuj grzanki. Do tego potrzebujesz świeżego lub lekko czerstwego chleba, oliwę i kakao.
  6. Kromki pieczywa pokrój w większą kostkę, przenieś na patelnię i oblej niewielką ilością oliwy. Gdy chleb się lekko podsmaży, posyp go kakao, solą i pieprzem, wymieszaj. Smaż do zarumienienia.
  7. Po 20 minutach sprawdź, czy marchew jest miękka, jeśli tak odlej z garnka 3-4 chochle wywaru. Resztę zupy zmiksuj na jednolitą masę.
  8. Jeżeli krem jest za gęsty, dodaj do niego wcześniej odlany wywar. Całość dopraw.
  9. Podawaj z grzankami kakaowymi i pokrojoną zieloną pietruszką.
Więcej o: