Botwinka - zupa, która wiosną jest najpyszniejsza. Mój narzeczony zawsze dodaje żółty składnik

Na straganach i w marketach właśnie nieśmiało zaczęła pojawiać się botwinka, czyli coś, na co smakosze czekają cały rok. Młode liście buraka to podstawa najlepszej wiosennej zupy, która gotowały nam nasze babcie i mamy, kiedy słońce zaczynało mocniej świecić. Przepis na botwinkę jest banalny, ale warto go podrasować - mój ukochany wie, jak to zrobić.

Zupa z botwinki to potrawa, do której bardzo tęsknimy jesienią i zimą i z niecierpliwością czekamy, aż cieplejsze dni spowodują, że pojawią się młode liście buraka. Przepis na botwinkę nikomu nie powinien sprawić problemu, zupa jest delikatna, lekko słodka i z ziołowym twistem, który idealnie podkręca sok z cytryny. Do tego pomysłu przekonał mnie mój narzeczony, u którego w domu jada się botwinkę bez zabielania śmietaną, ale właśnie za to z odrobiną soku z cytryny. Taka botwinka to prawdziwe szczęście na talerzu. 

Zobacz wideo

Zupa z botwinki - przepis idealny na wiosnę

Składniki:

  • 4 niewielkie pęczki botwinki razem z buraczkami,
  • 1,5 l wywaru warzywnego lub delikatnego rosołu,
  • 2 marchewki,
  • kilka ziemniaków (jeśli masz młode ziemniaki, sprawdzą się najlepiej),
  • masło (ok. 1 czubata łyżka),
  • pół szklanki gęstego soku pomidorowego (opcjonalnie)
  • Sok wyciśnięty z 1 niewielkiej cytryny,
  • sól, pieprz do smaku, 
  • pęczek szczypiorku 
  • pęczek koperku,
  • do podania kilka jajek na twardo.

botwinkabotwinka Magdanatka / shutterstock.com

Botwinka - sposób wykonania:

  1. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim solidną łyżkę masła. Następnie dodaj startą marchewkę i przez chwilę podsmażaj na umiarkowanej mocy palnika, aż marchewka miejscami się zezłoci, ale nie zbrązowieje.
  2. Botwinkę porządnie umyj, oddziel buraczki i zetrzyj je na tarce. Dodaj do garnka. Liście i łodygi posiekaj i podobnie dołóż do reszty. Podsmażaj przez chwilę razem z marchewką, co chwilę mieszając. Liście botwiny powinny lekko zwiędnąć.
  3. Całość zalej bulionem, dodaj sok pomidorowy, jeśli go używasz (najlepiej, żeby to był domowy sok, bez dodatku cukru). Zmniejsz moc palnika i na wolnym ogniu gotuj przez ok. 25 minut. Mniej więcej w połowie gotowania dodaj pół pęczka koperku.
  4. Kiedy botwina będzie już całkowicie miękka, dopraw zupę solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny i wyłącz panik. Dodaj posiekany szczypiorek, zamieszaj i odczekaj 5 minut, by oddał do zupy swój smak.
  5. Botwinkę podawaj na gorąco lub na zimno, z młodymi ziemniaczkami i koperkiem lub jajkiem na twardo. Ziemniaki możesz także bezpośrednio ugotować w zupie, jednak ja wolę zjeść je na talerzu obok. 

Jak wspominałam już wcześniej, botwinkę możesz zabielić. Nie jest to jednak rzecz, która moim zdaniem doda potrawie smaku. Oczywiście nie musisz dodawać soku z cytryny do botwinki - zamiast tego możesz dodać odrobinę octu jabłkowego, co również polecam lub użyć naprawdę kwaśnego soku z pomidorów. Pamiętaj, że przepis jest jedynie inspiracją - wszystko zależy od ciebie i twoich upodobań. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.