-
Haps
-
Jak przygotować
- Niepozorna, a rodzina będzie ustawiać się w kolejce po dokładkę. Nie ma lepszej zupy
Niepozorna, a rodzina będzie ustawiać się w kolejce po dokładkę. Nie ma lepszej zupy
Gdy nie wiemy, co możemy zrobić na obiad, nasz wybór pada na pyszne i proste dania. Do tej listy smakołyków warto dorzucić jeszcze jedną pozycję, a jest nią ta zupa. Wydaje się niepozorna, ale mieszanka składników i smaków sprawia, że będziesz ją robić częściej niż pomidorową lub ogórkową.
Wybór dania obiadowego nie zawsze jest dla nas prosty. Potrawy, które zazwyczaj jemy nudzą się, a ich smak staje się za bardzo nam znany. Wtedy do listy specjałów powinniśmy dodać nowe propozycje. Jedną z nich możesz znaleźć poniżej i za każdym razem sprawdzi się wyśmienicie. Co jest w niej wyjątkowego? Prostota i ciekawe połączenie smaków.
Zobacz wideo Vichyssoise - zupa na zimno z ziemniaków i pora
Zupa kartoflanka to naprawdę prosta i wyjątkowa propozycja na obiad. Sprawdzi się na co dzień, a także na inne, bardziej poważne okoliczności. W jej skład wchodzi wiele różnych produktów, które połączone z sobą tworzą pyszną całość. Możesz więc wyczuć posmak kiszonej kapusty, a także wędzony twaróg.
Przepis na kartoflankę
Składniki
- 1 kg ziemniaków,
- pół cebuli,
- 1 korzeń pietruszki,
- 1 l soku z kiszonej kapusty,
- 500 ml wody,
- 50 g masła,
- 2 łyżki oleju,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki majeranku,
- sól,
- pieprz,
- 6 łyżek śmietany,
- pół łyżeczki ostrej papryki,
- natka pietruszki,
- 5 liści laurowych,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 150 g wędzonego twarogu.
Sposób przygotowania
- Ziemniaki obierz i przemyj. Część ziemniaków pokrój w kostkę. Do garnka wlej sok z kiszonej kapusty, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i ziemniaki. Całość gotuj ok. 15 minut, do miękkości warzyw.
- Cebulę i korzeń pietruszki pokrój w drobną kostkę. Czosnek posiekaj w cienkie plasterki. Pozostałe ziemniaki również pokrój na mniejsze kawałki.
- W garnku rozgrzej masło i olej. Na rozgrzany tłuszcz umieść cebulę, czosnek i pietruszkę. Warzywa dopraw solą i pieprzem do smaku, następnie podsmaż całość, od czasu do czasu mieszając, aż pietruszka lekko się zarumieni, a cebula zeszkli. Następnie dodaj ziemniaki i przesmaż całość przez ok. 3 minuty, do zarumienienia.
- Przesmażone warzywa zalej wodą tak, aby były w pełni przykryte, dodaj majeranek. Całość gotujemy przez ok. 20 minut, aż warzywa będą bardzo miękkie. Kilka łyżek wywaru odlej i odłóż na później.
- Wyjmij ziemniaki gotujące się w soku z kiszonej kapusty. Prawie cały ugotowany sok przelej do pozostałych warzyw gotujących się w drugim garnku. Zostaw odrobinę, aby zupa nie była zbyt kwaśna. Tak przygotowaną zupę dokładnie zblenduj i ponownie podgrzej, zabielając ją kwaśną śmietaną. Dopraw do smaku.
- Pietruszkę bardzo drobno posiekaj. Ziemniaki ugotowane w soku z kiszonej kapusty dopraw wywarem z majerankiem, pietruszką, olejem i ostrą papryką. Całość dokładnie wymieszaj i pozostaw na 10 minut do połączenia smaków.
- Twaróg podziel na mniejsze kawałki. Zupę ozdób wcześniej przygotowanymi ziemniaczkami, wędzonym twarogiem i łyżką kwaśnej śmietany.