Klasyczne ciasta robione są przy każdej mniejszej lub większej okazji. A gdyby tak czasem odejść od reguły i zrobić coś, co wyróżni się nie tylko smakiem, ale też składnikami? Przepis na ciasto ryżowe może w tym pomóc. Receptura ta nie jest znana szerszemu gronu, a szkoda, ponieważ może okazać się ciekawą alternatywą dla znanych nam wypieków. W tym cieście nie znajdziesz ani grama mąki, a głównym składnikiem jest ryż, najlepiej ten do risotto.
Zobacz wideo Suflet czekoladowy według Davida Gaboriaud
Ciasto ryżowe jest idealne dla tych, którzy chcą zjeść coś słodkiego małym kosztem pieniężnym i czasowym. Zrobienie go jest strzałem w dziesiątkę, można podać je do porannej kawy lub herbaty.
Przepis na ciasto ryżowe
Składniki
- 300 g ryżu do risotto,
- 1,5 l mleka,
- 250 ml wody,
- 150 g cukru,
- 5 jajek,
- szczypta soli,
- 3 łyżki aromatu pomarańczowego,
- skórka z pomarańczy.
Sposób przygotowania
- Ryż wsyp do rondelka, zalej mlekiem oraz wodą. Dodaj cukier i gotuj na wolnym ogniu przez około 45 minut. Co jakiś czas mieszaj, aby nie przywarł do naczynia. Po ugotowaniu odstaw do wystudzenia.
- Żółtka oddziel od białek. Do tych pierwszych dodaj aromat pomarańczowy oraz startą skórkę z pomarańczy. Całość dokładnie wymieszaj i połącz z już wystudzonym ryżem.
- Białka ubij na sztywno z dodatkiem soli. Następnie przełóż je do masy ryżowej i delikatnie wymieszaj.
- Przygotowaną masę wlej do blaszki. Formę wcześniej wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.
- Ciasto piecz w rozgrzanym do 160°C piekarniku przez około 1 godzinę.
- Po wypieczeniu wystudź i udekoruj cukrem pudrem oraz plastrami pomarańczy.