Lekkie jak chmurka i mega proste w przygotowaniu. To ciasto jest idealne na weekend

Czasem w ciągu dnia łapie nas ochota na coś słodkiego. Jednak niekoniecznie chcemy łapać się za bardzo wymagające przepisy takie jak szarlotka lub sernik. Smaczną propozycją jest to ciasto. Przygotujesz je w mig i będziesz zadowolony.

Klasyczne ciasta robione są przy każdej mniejszej lub większej okazji. A gdyby tak czasem odejść od reguły i zrobić coś, co wyróżni się nie tylko smakiem, ale też składnikami? Przepis na ciasto ryżowe może w tym pomóc. Receptura ta nie jest znana szerszemu gronu, a szkoda, ponieważ może okazać się ciekawą alternatywą dla znanych nam wypieków. W tym cieście nie znajdziesz ani grama mąki, a głównym składnikiem jest ryż, najlepiej ten do risotto.

Zobacz wideo Suflet czekoladowy według Davida Gaboriaud

Ciasto ryżowe jest idealne dla tych, którzy chcą zjeść coś słodkiego małym kosztem pieniężnym i czasowym. Zrobienie go jest strzałem w dziesiątkę, można podać je do porannej kawy lub herbaty.

Przepis na ciasto ryżowe

Składniki

  • 300 g ryżu do risotto,
  • 1,5 l mleka,
  • 250 ml wody,
  • 150 g cukru,
  • 5 jajek,
  • szczypta soli,
  • 3 łyżki aromatu pomarańczowego,
  • skórka z pomarańczy.

Sposób przygotowania

  1. Ryż wsyp do rondelka, zalej mlekiem oraz wodą. Dodaj cukier i gotuj na wolnym ogniu przez około 45 minut. Co jakiś czas mieszaj, aby nie przywarł do naczynia. Po ugotowaniu odstaw do wystudzenia.
  2. Żółtka oddziel od białek. Do tych pierwszych dodaj aromat pomarańczowy oraz startą skórkę z pomarańczy. Całość dokładnie wymieszaj i połącz z już wystudzonym ryżem.
  3. Białka ubij na sztywno z dodatkiem soli. Następnie przełóż je do masy ryżowej i delikatnie wymieszaj.
  4. Przygotowaną masę wlej do blaszki. Formę wcześniej wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.
  5. Ciasto piecz w rozgrzanym do 160°C piekarniku przez około 1 godzinę.
  6. Po wypieczeniu wystudź i udekoruj cukrem pudrem oraz plastrami pomarańczy.
Jakie ciasto najczęściej pieczesz?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.