Zupa pieczarkowa - przepis na tani obiad. Oszalałam na punkcie tego składnika, musisz to dodać

Przepis na zupę pieczarkową ratuje nas wtedy, kiedy nie mamy czasu długo stać "przy garach" i kiedy zostało nam za dużo miesiąca do końca pieniędzy. Zupa pieczarkowa to pomysł na tani obiad, szybki obiad, idealny na obiad w piątek i każdy inny dzień tygodnia. Ja jednak ostatnio dodałam do pieczarkowej kremowy dodatek. Wyszła tak pyszna, że chyba wyślę zgłoszenie do "MasterChefa".

Jak zrobić zupę pieczarkową? Nie ważne, jak ją zrobisz, zawsze będzie smaczna, ale z mojego przepisu będzie wręcz fantastyczna. Nie wiem, skąd wziął mi się pomysł, żeby dodać do zupy pieczarkowej dwa sery, ale pewnie po prostu resztki zalegały mi w lodówce. Przepis na zupę pieczarkową, którą zrobiłam jakiś czas temu przez przypadek, na stałe rozgościł się w moim domu i średnio dwa razy w tygodniu ktoś pyta "a pieczarkowej zrobisz? Tylko wiesz, tej twojej". Cóż, jak się okazuje, tani obiad nie musi być nudny, a szybki obiad nie musi być byle jaki. Ta zupa pieczarkowa zbawi cię, kiedy czas goni, a ochota na słodkie nie odpuszcza. 

Zobacz wideo

Przepis na zupę pieczarkową - tanio, szybko i pysznie

Składniki:

  • 500-700 g pieczarek,
  • 1 por,
  • ok. 2 l bulionu drobiowego lub warzywnego,
  • czubata łyżka sera w typie greckiej fety,
  • ok. 300 g serka mascarpone,
  • masło,
  • sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej,
  • do podania makaron lub grzanki.

Jak zrobić zupę pieczarkową, która oczaruje domowników? 

  1. Pieczarki dokładnie oczyść. Nie musisz ich obierać, wystarczy opłukać w zimnej wodzie. Ja obieram pieczarki tylko wtedy, kiedy "pokazały blaszki". Następnie pokrój je w kostkę lub plastry - masz pełną dowolność. Por posiekaj dość drono. Możesz posiekać także 2 ząbki czosnku dla aromatu.
  2. Przygotuj garnek lub wysoki rondel i rozgrzej w nim solidną łyżkę masła. Następnie dodaj posiekany por i podsmażaj do zeszklenia, co jakiś czas mieszając.
  3. Dodaj pieczarki i duś całość na średniej mocy palnika, aż z pieczarek odparuje część płynu, pamiętaj, że pieczarki powinny się dusić, a nie smażyć - możesz je lekko posolić. Następnie zalej całość gorącym bulionem i gotuj przez ok. 10 minut.
  4. Pod koniec gotowania dopraw zupę do smaku przyprawami i dodaj serek mascarpone oraz fetę. Gotuj, aż sery się rozpuszczą i dopraw do smaku pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Na sól uważaj - pieczarki były solone oraz ser w typie fety także jest dość słony. 

Taka zupa spokojnie może stać się popisowym daniem podczas rodzinnych uroczystości, szczególnie kiedy masz w planach zaprosić większą liczbę osób. Nie napracujesz się, a goście będą zachwyceni - to mówię z własnego doświadczenia. 

Jak zupa pieczarkowa, to tylko z:
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.