Żadne schabowe, z tego mięsa lepiej zrobić ten przysmak. Przekonaj się, że są lepsze od innych kotletów

Jestem wielką zwolenniczką eksperymentowania w kuchni i szukania nowych smaków. Dodatkowo, robiąc coraz to inne potrawy, można zaskoczyć nie tylko siebie, a także bliskich. Jeśli chcesz to zrobić, sięgnij po ten przepis. Będziesz wniebowzięty już po pierwszym kęsie.

Chęć zmiany czegoś w swoim domowym menu może być różna. Jedni chcą spróbować czegoś innego, innym nie smakuje to, co podają. Nieważne, jaki jest twój powód, od razu sugerujemy, byś zapisał sobie ten przepis. Gdy go zrobisz, od razu poczujesz, że nie ma mowy o suchym mięsie lub nijakim smaku. Tak podane kawałki mięsa zdobędą dużą sympatię i popularność wśród twoich bliskich i znajomych.

Zobacz wideo Kotlety ziemniaczane z pieczarkami wspomnienie z dawnych lat

Przepis na polonezy schabowe

Składniki

  • pół kilo schabu bez kości,
  • sól,
  • pieprz,
  • mąka do obtoczenia,
  • 2 łyżki masła klarowanego.

Składniki na farsz

  • pół kilo pieczarek,
  • 3 cebule,
  • masło klarowane,
  • łyżka ostrej musztardy miodowej,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki wędzonej,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie tej potrawy zacznij od przygotowania farszu. Pierwszym krokiem jest dokładne oczyszczenie pieczarek z nieczystości, dodatkowo możesz obrać je ze skórki. Tak przygotowane pokrój w grube plastry i umieść na rozpuszczonym maśle. Podsmaż na rumiany kolor.
  2. Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę, w połowie smażenia pieczarek wrzuć je na patelnię i również podsmaż.
  3. Pod koniec smażenia dopraw całość solą i pieprzem. Następnie zdejmij składniki z ognia, dodaj musztardę, przecier i wędzoną paprykę. Dokładnie wymieszaj.
  4. W czasie gdy farsz się studzi, zajmij się mięsem. Schab pokrój w plastry, a następnie rozbij na cienkie płaty (mogą przypominać te na schabowe).
  5. Na tak przygotowanym mięsie ułóż obfitą ilość wcześniej przygotowanego farszu. Kawałki dokładnie zawiń, lecz nie rób tego za mocno, aby nadzienie nie wypłynęło.
  6. Roladki w pierwszej kolejności obtocz w mące, następnie smaż z każdej strony na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu.
  7. Podawaj je z ulubionymi dodatkami. Ewa Wachowicz poleca serwowanie z liśćmi sałaty.
Więcej o: