Sajgonki - przepis, którego nie powstydziłby się azjatycki kucharz. Już nigdy więcej się nie rozpadną

Choć kocham sajgonki, to jeszcze do niedawna nie trafiłam na żaden przepis, który sprawiłby, że będą idealne. Aż do teraz. W końcu mają ładny kształt, nie rozpadają się i są przepyszne. Oto przepis na sajgonki, którego nie powstydziłby się azjatycki kucharz.

Sajgonki nie są trudnym do wykonania daniem, jednak wymagają trochę sprytu i umiejętności. Ważny jest też dobry przepis. Ale na szczęście nie musisz już go szukać. Oto on. Z nim sajgonki będą smakować obłędnie. 

Zobacz wideo Sajgonki z hamburgerem

Sajgonki - przepis, który cię zaskoczy. Będą o niebo lepsze niż z chińskiej restauracji 

Sajgonki to najpopularniejsze danie azjatyckie. Większość z nas doskonale je zna i kocha. Nie wszyscy czują się jednak na siłach, by wykonać to danie samodzielnie. A to duży błąd. Wystarczy dobra instrukcja i będziecie mogli zajadać się pysznościami w najlepsze.  

Składniki: 

  • 300 g mięsa wołowego, 
  • 5 grzybków mun
  • cebula czerwona, 
  • marchewka, 
  • liście kapusty pekińskiej, 
  • 1/2 opakowania makaronu ryżowego, 
  • opakowanie papieru ryżowego, 
  • ocet ryżowy, 
  • olej, 
  • sól, 
  • pieprz,  
  • liść laurowy, 
  • ziele angielskie, 
  • sos sojowy. 

Jak zrobić sajgonki w domu? Dasz radę. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Mięso możemy ugotować, jednak jeśli zależy nam na szybszym sposobie - zmielmy je i podsmażmy na patelni. Nie zapomnijmy o przyprawach.  
  2. Grzybki zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 10 minut. Odcedzamy i drobno kroimy. 
  3. Warzywa bardzo drobno szatkujemy, a makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu i też kroimy na krótsze paski. 
  4. Wszystkie składniki smażymy na głębokiej patelni, najlepiej w woku. Przyprawiamy, a gdy całość nabierze kolorów, przekładamy do miski. 
  5. Zabieramy się za najtrudniejszą dla wielu część - zawijanie sajgonek. Dłonie moczymy w occie ryżowym i lekko zwilżamy papier. Na płat papieru ryżowego nakładamy niewielką ilość farszu i zawijamy. Pamiętaj, żeby farsz był mocno ściśnięty.  
  6. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Możemy też upiec je w piekarniku. 
  7. Podajemy z sosem sojowym lub słodkim chilli.  
Więcej o: