Przepis na naleśniki w zasadzie większość z nas zna i w zasadzie nie ma tutaj niczego niespodziewanego. Tylko jak zrobić naleśniki, żeby się nie rwały przy składaniu i były cieniutkie i delikatne? Nie żałuj masła.
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
REKLAMA
REKLAMA
Jak zrobić naleśniki, żeby były delikatne i nie rwały się podczas składania? Okazuje się, że to banalnie proste i nie ma w tym niczego skomplikowanego. Warto jednak wiedzieć, że naleśniki będą bardziej elastyczne i mięciutkie, kiedy do ciasta dodamy nieco więcej tłuszczu, niż dodawaliśmy dotychczas. Masło w tym przepisie robi robotę.
REKLAMA
Zobacz wideo
Przepis na naleśniki - będą delikatne i elastyczne
Składniki:
1 pełna szklanka mąki pszennej, najlepiej użyć typu 450,
1 szklanka mleka,
3/4 szklanki wody gazowanej,
2 duże jajka,
3 łyżki roztopionego masła,
szczypta soli.
Jak zrobić naleśniki idealne do składania - sposób wykonania:
Najpierw rozpuść masło i pozostaw, by lekko przestygło.
Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, wbij jajka. Dolej wodę i mleko i za pomocą miksera wymieszaj na gładkie, lejące ciasto.
Miskę z ciastem odłóż na 15 minut, by odpoczęło. Dzięki temu ciasto na naleśniki do krokietów będzie dużo bardziej sprężyste, bo gluten zawarty w mące złączy wszystkie składniki.
Po upływie tego czasu do ciasta wlej płynne masło i ponownie wymieszaj. Pamiętaj jednak, żeby masło było letnie, a nie gorące.
Przygotuj patelnię i lekko natłuść ją masłem lub olejem. Za pomocą chochelki rozprowadzaj porcje ciasta na naleśniki po całej patelni i smaż, aż się zarumienią.
Takie naleśniki są idealne na krokiety lub na przykład do zapiekania z różnymi farszami. Szczególnie polecam naleśniki po meksykańsku oraz faszerowane szpinakiem i serem ricotta. Sprawdzą się także idealnie do krokietów.