Przepis na szarlotkę większość zna. To jedno z ulubionych ciast Polaków, jednak jego wykonanie zajmuje kilka chwil, a najwięcej zachodu jest z ciastem kruchym. Już nie grozi wam ten problem. Szarlotka sypana to pyszny deser w kilka chwil i to bez zagniatania.
Olllympea / Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Szarlotka bez zagniatania? Da się? Oczywiście, że się da. Przepis na szarlotkę sypaną powinien poznać każdy łasuch i miłośnik domowych ciast, które robi się w kilka chwil. Przepis na szarlotkę bez zagniatania jest banalnie prosty i zdziwisz się, że tak proste ciasto może tak fantastycznie smakować.
REKLAMA
Zobacz wideo
Szarkotka - przepis bez zagniatania:
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej, najlepiej tortowej,
1 szklanka kaszy manny,
ok. 3/4 szklanki cukru,
1 duży słoik musu jabłkowego lub startych jabłek,
niecała kostka masła (ok. 180 g),
1 opakowanie cukru waniliowego,
2 łyżeczki proszki do pieczenia,
odrobina cynamonu do smaku.
Jak zrobić szarlotkę sypaną - sposób wykonania:
Przygotuj większą miskę i wsyp do niej wszystkie sypkie składniki. Mąkę przesiej, dodaj proszek do pieczenia, kaszę mannę, cukier, cukier waniliowy i cynamon. Całość dokładnie wymieszaj.
Dokładnie wymieszane składniki podziel na trzy równe części. W tym czasie już możesz nagrzewać piekarnik do temperatury 180 stopni.
Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Następnie natłuść ją masłem i wysyp pierwszą warstwę suchych składników.
Następnie połóż połowę jabłek, uklep je łyżką, żeby wyrównać i dodaj drugą część sypkich składników. Na tę warstwę połóż resztę jabłek i ostatnią warstwę sypkich rzeczy.
Na wierzch ciasta zetrzyj masło i rozprowadź je równomiernie po całej powierzchni. Tal przygotowane ciasto włóż do piekarnika na ok. godzinę.
Tala szarlotka smakuje wybornie i jest gotowa w kilka chwil. Jeśli chodzi za tobą ochota na coś słodkiego do kawki lub kiedy spodziewasz się gości, a nie chcesz spędzać długich godzin w kuchni. Rach-ciach i gotowe. Ten deser na pewno nieraz i nie dwa uratuje cię z opałów.