Syci i pieści brzuszek. Zupę fasolową robię na szybkości, ale ważna jest wkładka

Zupa fasolowa to przepis na obiad, który chyba nigdy się nie znudzi. Przepis jest prosty, ale my go jeszcze uprościmy i sprawimy, że zupa będzie gotowa dużo szybciej. Starsze gospodynie złapią się za głowę, ale ten sposób na fasolową naprawdę działa. Tylko nie zapomnij o wkładce - wędzonka rządzi.

Zupa fasolowa jest idealnym obiadem, jeśli chcemy porządnie się najeść i dostarczyć sobie solidną dawkę energii. Dziś jednak troszeczkę pójdziemy na łatwiznę i zaprezentujemy przepis na zupę fasolową na szybkości. Oczywiście wywar jest ważny - wiadomo, ale nie musisz moczyć fasoli. Ta z puszki sprawdzi się idealnie. 

Zobacz wideo

Zupa fasolowa - przepis na sycący obiad

  • 2 puszki fasoli białej,
  • 300 g wędzonych żeberek,
  • 2 średnie laski kiełbasy,
  • ok. 150 g wędzonego boczku,
  • 2 niewielkie cebule,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • pęczek włoszczyzny,
  • ziele angielskie i liście laurowe,
  • sól, pieprz, majeranek, odrobina kminku (opcjonalnie), odrobina papryki wędzonej,
  • 1/4 szklanki soku z kiszonej kapusty.

Zupa fasolowa - sposób wykonania:

  1. Przygotuj garnek i dodaj pokrojone na kawałki żeberka, liście laurowe i ziele angielskie i zagotuj na wolnym ogniu.
  2. Kiedy wywar się zagotuje, dodaj obrane i pokrojone warzywa oraz kiełbasę pokrojoną w kostkę lub talarki. Dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem.
  3. Boczek pokrój w kostkę i wytop na suchej patelni. Dodaj posiekaną cebulę i podsmażaj całość, aż cebula się zeszkli, a boczek zarumieni. Pod koniec smażenia dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. 
  4. Dodaj fasolę z puszki, lecz wcześniej odsącz ją z zalewy. Nie powinna gotować się dłuho - kwadrans wystarczy. 
  5. Zawartość patelni dodaj do zupy. Kiedy zupa stanie się zawiesista, dodaj paprykę wędzoną oraz sok z kiszonej kapusty. Całość gotuj jeszcze przez 5 minut i podawaj, najlepiej z kromką świeżego pieczywa.
Więcej o: